BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ilyen se volt még: betörtek a Temu kínai irodáiba a felháborodott kiskereskedők

A politikai elégedetlenség új formájával kell szembenéznie a kínai vezetésnek, egy óriásvállalat ellen tüntetnek százával felháborodott partnerei. A Temu kantoni irodáiba be is jutottak nevük elhallgatását kérő szemtanúk szerint a tüntetők, de egyelőre semmire sem jutottak.

Újfajta dilemma elé került a kínai politikai vezetés. Miközben a kommunista párt uralma elleni lázongást nem tűrik, megjelent az elégedetlenségnek egy új, inkább a kapitalista társadalmakra jellemző formája: Dél-Kínában a felháborodott kereskedők százai tüntettek a nálunk is aktív Temu online piac platformot is fenntartó  PDD Holdings magánvállalat, ismertebb nevén a Pinduoduo ellen.

Pinduoduo's Global Online Shopping Platform Temu
Fotó: Lam Yik

A kereskedők felháborodásának oka, hogy szerintük a Temu-tulajdonos egyre növekvő mértékben ró ki rájuk igazságtalannak érzett büntetéseket – írta a Bloomberg.

A Temu nemzetközi platform, többek közt Európába is szállít, Magyarországra is, és politikai érdekek is villódznak körülötte. Néhány hete szellőztette meg a Financial Times, hogy az Európai Bizottság hamarosan javasolni fogja a jelenlegi 150 eurós küszöbérték eltörlését, amely alatt a behozott termékek vámmentesen megvásárolhatók, és ez érzékenyen érinthetné az olcsó termékeket forgalmazó Temut, ahogy az AliExpresst és a Sheint is. 

Peking ezt nyilván nem hagyná válasz nélkül. A jelentésekből úgy tűnik, hogy ugyanakkor egyelőre hatósági válasz nélkül maradt a  PDD Holdings elleni belföldi lázongás. A beszállítók százai táblákat lengetve és szlogeneket skandálva tüntettek az egyébként hivatalosan írországi, dublini cég egy kantoni központjánál videók szerint

A Temu beszállítói szerint rajtuk vasalják be az olcsóságot

A tüntetésre hétfőn került sor, de kedden terjedt szét a híre a nyugati médiában és a közösségi oldalakon. A tüntetők közül voltak, akik be is jutottak a Temu irodáiba, de anélkül távoztak, hogy vállalati vezetőkkel találkozhattak volna – állították szemtanúk, akik a Bloomberg-jelentés szerint retorziótól tartva nevük elhallgatását kérték.

Miközben a globális terjeszkedésben lévő PDD olcsóságra törekszik, ennek az árát a kereskedők és beszállítók szerint rajtuk vasalja be, visszatartva a fizetéseket azoknak, akik a megítélése szerint alulteljesítették a vásárlói elvárásokat. Az ehhez okot nyújtó hibák köre széles, a szállítási határidők elvétésétől a pontatlan terméklistákig. A tüntetők szerint az efféle büntetések az elmúlt hónapokban ugrásszerűen emelkedtek, és gyakran magyarázat nélkül. 

A PDD Holdings, népszerűbb nevén Pinduoduo, hatalmas ambícióval és lendülettel tört be a kínai is a nemzetközi piacokra, és tavaly ért el hatalmas áttörést.

Gratulálok a Pinduoduónak a döntéshozásért, végrehajtásért és az elmúlt évek erőfeszítéseiért 

fogalmazott a kínai online kiskereskedelmet az Alibaba Group Holdinggal korábban megteremtő Jack Ma tavaly év végén, okulásul saját vállalata több mint 220 ezer alkalmazottjának a vetélytársról, amely az Egyesült Államokban immár az Amazonnal és a Walmarttal rivalizál.

Where US Shoppers Make at Least One Monthly Purchase | Percentage of respondents to a survey
A listán szereplő vállalatoknál havonta legalább egyszer vásárló amerikaiak százalékos aránya: látható, hogy a Temu és a Shein a legnagyobbak riválisává váltak / Fotó: Omnisend Survey

A Temu amerikai sikertörténetének a focibajnokság (NFL) döntője, a Super Bowl szünetében bejátszott reklám adott hatalmas lökést, amerikaiak tízmillióihoz juttatva el az olcsó vásárlás üzenetét.

Temu: a kínai e-kereskedő világsikere – és amit tudni kell róla
Az üstökösként feltűnt internetes áruház masszívan veszteséges, és az is marad még évekig, ám tulajdonosai mégsem aggódnak emiatt, a fogyasztók pedig az alacsony árak vonzásában egyre többet költenek az e-kereskedelmi portálon. A Temu jókor volt jó helyen, tartós üzleti sikerére azonban nagy tétben egyelőre nem érdemes fogadni – írta a Világgazdaság az év elején.

A Temu tulajdonosa szerint kis kör lázad, és dolgoznak a megoldáson

Belföldön a PDD az Alibabával és a JD.com-mal versenyez, és volt már, hogy a Pinduoduo büszkélkedhetett a legértékesebb kínai e-kereskedelmi vállalat státuszával. Május óta a mostani legalább a harmadik tüntetés ellene. 

A vállalat mind ez ideig egy szóvivője útján annyit ismert el, hogy tucatnyi eladóval vitában áll minőségi és megfelelőségi kifogások miatt, és a vitatott érték többmillió jüan – írta a Bloomberg. A szóvivő azt is elismerte, hogy ezen kereskedők közül többen összegyűltek a Temu egy logisztikai érdekeltségénél, de ennél többet nem közölt.-

Ezek a kereskedők visszautasították, hogy az eladási megállapodásokban szereplő rendes arbitrációs és jogi csatornákon keresztül oldódjanak meg a viták. A helyzet stabil, és a vállalat aktívan dolgozik azon, hogy megoldást érjen el a kereskedőkkel

– írta közleményében a Pinduduo.

A Temu Magyarországon is hódít.

Tényleg legyalulja a magyar online kereskedelmet a Temu

A hazai bankkártyás fizetések egyre nagyobb része külföldi webshopokba irányul. A Temu és társai már az online vásárlások több mint harmadát adják.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.