Pünkösdre átlépte az 50 ezret az Országos Mentőszolgálat új alapellátási ügyeleti rendszerében ellátott betegek száma – közölte a mentőszolgálat szóvivője vasárnap az MTI-vel.

20220921 Budapest 
OMSZ  Országos Mentőszolgálat 
mentő  mentőautó

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG 
20220921 Budapest OMSZ  Országos Mentőszolgálat mentő  mentőautóFotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Győrfi Pál közleményében emlékeztetett: a február elsején Hajdú-Bihar vármegyében indult egységes rendszerhez Szabolcs-Szatmár-Bereg, Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Komárom-Esztergom vármegye is csatlakozott.

Több mint negyvenezer beteget valamelyik ügyeleti telephelyen részesítettek ellátásban, 5500 esetben telefonos tanácsadás történt, mintegy 3500 beteghez pedig ügyeleti kocsit küldtek, és a lakásukon látták el őket. 

A jellemzően enyhébb egészségi problémákra az esetek több mint 90 százalékában az ügyeleti ellátás megfelelő megoldást nyújtott, kevesebb mint 4500 beteget kellett további szakellátásra vagy kórházba küldeni. Az alapellátási ügyeletben ellátottak 37 százaléka gyermek volt.

A közlemény szerint a 1830-as hívószám mindenhol jól működik, a visszajelzések alapján az ügyelet által nyújtott betegellátással az ellátottak maximálisan elégedettek voltak. 

Az ügyeleti ellátás az 1-től 5-ig elégedettségi skálán összességében 4,3 minősítést kapott, ami az egészségügyi szolgáltatások esetében kifejezetten magas értéknek számít.

Az egységes alapellátási ügyeleti rendszer országos kiterjesztése folytatódik, hogy a jövő év elejére Budapest kivételével az egész országban egységes, a betegeknek az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működhessen – közölte Győrfi Pál.