Az ingatlanértékesítéseket a nyilvánosságot és átláthatóságot biztosító Elektronikus Aukciós Rendszeren (EAR) keresztül bonyolítja le a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2015 szeptemberétől. Az aukciós rendszert a vagyonkezelő honlapján mindenki elérheti, a felületen meghirdetett és licitálás alatt álló ingatlanokról az érdeklődők részvételtől függetlenül részletesen tájékozódhatnak. Olyan ingatlanokat hirdetnek ott, amelyekre az állami feladatok ellátásához nincs szükség. Az ingatlanok az országos portfólió széles skáláját fedik le. A lakhatási célt szolgálóktól kezdve az ipari jellegű ingatlanokon át egészen a befektetői, ingatlanfejlesztői kört célzó, nagy értékű irodaházakig, szállodákig, balatoni üdülőkig találhatók ingatlanok a kínálatban. 

Gavel and sound bock in front of hammer
online auction
Fotó: Larry Washburn

A licitálás és a vásárlás regisztrációhoz kötött. Az Elektronikus Aukciós Rendszer felhasználói regisztrációjának feltétele, hogy ügyfélkapuval rendelkezzünk. Azoknak, akik szeretnének részt venni az árveréseken, biztosítékot kell fizetniük. A licitálás pontos feltételeit a kiírásokban rögzítik, ott látható a licitlépcső és a biztosíték összege is. Egy adott árverés legalább tíz munkanapig érhető el az aukciós felületen. Az ingatlanokat a helyszínen is meg lehet nézni, a vagyonkezelő biztosítja ezt. Fontos tudni, hogy a megtett ajánlat nem vonható vissza. Ha a nyertes a szerződéskötési kötelezettségének nem tesz eleget, az árverési biztosíték összegét elveszíti.

Új fejlesztésként az Elektronikus Aukciós Rendszerben kínálati menüpont is elérhető. Az érdeklődők itt olyan ingatlanok közül válogathatnak, amelyek értékesítését a vagyonkezelő tervezi, de még nem hirdették meg őket. Ezeknél az ingatlanoknál vételi kérelmeket lehet benyújtani a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez, a kérelmek alapján a kezelő gondoskodik a meghirdetésről.

Az Elektronikus Aukciós Rendszer iránt nagy az érdeklődés az elmúlt évek tapasztalatai szerint. Azok, akik használják, úgy gondolják, hogy a felület könnyen kezelhető, az értékesítési eljárás jól átlátható. A nyilvánosság az átláthatóság mellett a versenyt is élénkíti. Az, hogy ez a folyamat az interneten zajlik, növeli az árverésben részt vevők számát, és pozitívan hat a bevételek növekedésére is.

Érdemes figyelemmel kísérni az Elektronikus Aukciós Rendszer felületét 2023-ban, mivel idén közel ezer ingatlan meghirdetését tervezi a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Sor kerül eddig még nem hirdetett irodaház, szálloda és társasház értékesítésére is. Az érdeklődők a rendszeresen frissülő kínálatot az Elektronikus Aukciós Rendszer weboldalán találják.