Legkevesebb heten meghaltak egy jeruzsálemi zsinagógánál végrehajtott fegyveres terrorakcióban, többen megsebesültek, a merénylőt lelőtték – jelentette a 12-es kereskedelmi televízió Izraelben péntek este.

Jeruzsálem terrortámadás
Több halálos áldozata van a pénteki terrortámadásnak Jeruzsálemben.
Fotó: Ahmad Gharabli / AFP

A merénylő autóval érkezett Jeruzsálem Neve Jakov nevű lakónegyedébe, ahol járművét leállította, majd egy zsinagóga kapujánál lövöldözni kezdett az onnan távozó, korábban a szombatot fogadó imádkozókra.

Öt áldozatot a kiérkező mentősök a helyszínen halottnak nyilvánítottak, két ember pedig kórházba szállítása után vesztette életét. A mentőszolgálat életveszélyesen súlyos sebesültekről is beszámolt.

A merénylőt a helyszínen lelőtték, az izraeli rendőrség esetleges további terroristákat keresve átvizsgálja a környéket. Tévéértesülés szerint a terrorista a Hamászhoz tartozó Fadi Ajas.

A terrorista megpróbált autójával elmenekülni, de a közeli rendőrőrsről a lövések zajára odasiető rendőr egy önkéntes segítségével a zsinagógától mintegy egy kilométerre megállította. Rövid tűzharc bontakozott ki, melyben a rendfenntartók lelőtték. Ajas izraeli állampolgár, a kelet-jeruzsálemi Soafat nevű menekülttábor lakója.

Itamár Bengvír, a rendőrség munkájáért felelős nemzetbiztonsági miniszter a helyszínre érkezett, Benjámin Netanjahu miniszterelnök helyzetértékelő biztonsági megbeszélést hívott össze.

A Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezet szóvivője bejelentette, hogy a jeruzsálemi merénylet válasz volt az izraeli hadsereg Dzseninben, Ciszjordánia északi részében végrehajtott, kilenc palesztin halálával végződő csütörtöki razziájára.

Nem ismerik el Izrael fővárosaként Jeruzsálemet az ausztrálok

Az előző kabinet elismerte fővárosnak Jeruzsálem nyugati részét.