A háború alatt 261 sportoló vesztette életét, és 363 létesítmény pusztult el – számolt be Vagyim Gutcájt korábbi kardvívó olimpiai bajnok, ukrán ifjúsági és sportminiszter. A tárcavezető a hét végén találkozott Vatanabe Morinarival, a Nemzetközi Tornaszövetség elnökével, és hangsúlyozta, hogy az orosz és fehérorosz sportolóknak nem szabadna engedélyezni a részvételt a versenyeken.

Military,Boots
Ukrajna, ukrán, behívó, sorozás, toborzás, háború
Sok sportoló bevonult a háború kirobbanása után.
Fotó: Shutterstock

Mindannyian támogatják ezt a háborút, és részt vesznek eseményeken, amelyek támogatják a háborút

– állította a sportminiszter egy átirat szerint, amely Volodimir Zelenszkij elnök internetes oldalán jelent meg, és amelyet a Reuters idézett.
A hírügynökség emlékeztetett, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) engedélyezi az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a versenyeken, csak nem a hazájuk színeiben. Arról egyelőre nem született döntés, hogy ott lehetnek-e a párizsi olimpián. Ukrajna azonban már bejelentette, hogy a sportolói nem vesznek részt olimpiai selejtezőkön, ha orosz lenne az ellenfelük; a NOB bírálta a kijevi döntést.
A Reuters a tudósításban hangsúlyozta, hogy független forrásokból nem lehet megerősíteni a sportminiszter állítását az áldozatokkal és a károkkal kapcsolatban. Az viszont köztudomású, hogy az invázió kezdete után több sportoló is önként jelentkezett katonának.
Közülük idén életét vesztette a 25 éves műkorcsolyázó Dmitro Sarpar és a 22 éves tízpróbázó, Volodimir Androscsuk. Sarpar Bahmut közelében esett el.

Összefogtak a nemzeti olimpiai bizottságok az orosz és fehérorosz sportolókért

Az ukrán bojkottfelhívás közvetlen beavatkozás a sport autonómiájába, és a sport egyértelmű átpolitizálását jelenti az ANOC szerint.