Kedvező kombinált utazást kínál a MÁV-Volán csoport új Mátra24 jegye a térségbe látogatóknak. A 24 óráig érvényes jeggyel korlátlanul utazhatunk Budapestről a Mátrába a MÁV-Start és a térségen belül a Volánbusz járatain. Először az április 6–11. közötti tavaszi szünetben lehet az új jegytípussal utazni.

Father,And,Son,Travel,Together,By,Fast,Train,And,Taking
Fotó: hedgehog94

Az új Mátra24 jegyet április 5-től értékesítik, a 24 óráig érvényes jegy egész évben megvásárolható szombati, vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend szerinti napokra, iskolaszünetekben pedig minden napra, így először a teljes tavaszi szünet idejére – április 6–11. között. 

A jegy az érvénytartamon belül korlátlan utazást biztosít vonattal a Budapest-Keleti–Hatvan–Gyöngyös és a Hatvan–Pásztó–Nagybátony vonalszakaszon, autóbuszon pedig a legtöbb mátrai viszonylaton a térségen belül. Gyöngyösön és Pásztón átszállási lehetőséget biztosítanak vonatról a Mátra irányába közlekedő autóbuszokra és fordítva is.

A 24 órán át érvényes jegy teljes áron 3900 forintba, 26 éven aluliaknak 2600 forintba kerül.  A jegyet a MÁV-Start értékesíti: jegypénztáraiban és a jegykiadó automatákban is elérhető, a MÁV-applikációban pedig további 10 százalékos kedvezménnyel vásárolható meg.

A térség közösségi közlekedésének fejlesztéséhez kapcsolódóan 2022 decemberében a MÁV-Volán csoport több menetrendi módosítást is bevezetett. A Mátra InterRégióval új, óránkénti közvetlen vasúti összeköttetés jött létre Budapest és Gyöngyös között. Ezekhez a vonatokhoz igazodóan Gyöngyösön rendszeres buszos csatlakozást ad a Volánbusz a Mátra és Mátraalja felé, így a kedvelt hegyvidéki kirándulóközpontok elérését gyakrabban biztosítja a Budapestről vonattal érkező utasok számára is.

Főként az utasforgalom szempontjából kiemelt napszakokban a gyöngyösi vonalon KISS motorvonatok is közlekednek. Budapest és Gyöngyös között hétköznapokon utazhatunk az emeletes járművekkel, de hétvégén is korszerű FLIRT motorvonatok járnak a viszonylaton.

Az InterCityk megállnak Hatvanban, Budapest és Hatvan között felármentesen vehetők igénybe. Ez a salgótarjáni vonal felé átszállók – például az Országos Kéktúrát Mátraverebélyen elérni szándékozó turisták – számára is fontos, mert a vonal települései és Budapest között így 25 perccel gyorsabbá vált az utazás a rövidebb átszállási időnek köszönhetően. 

A MÁV-Volán csoport a belföldi turizmus támogatása érdekében az elmúlt években több integrált, szezonális jegyet vezetett be, ezeknek a fejlesztéseknek köszönhetően egyre több magyarországi régió megközelítése vált olcsóbbá és egyszerűbbé.

A MÁV-Start vezérigazgatója szerint rákaptak a magyarok a gyorsvonatokra

A MÁV-Start igyekszik a korábbiaknál rugalmasabban alkalmazkodni a kihívásokhoz – mondta Mosóczi László, a társaság vezérigazgatója.