Közélet

Orosz–ukrán háború 403. nap – friss hírek

Támadás alatt Herszon, orosz ül az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöki székében.

Az RBC ukrán hírügynökség Olekszij Prokugyin, Herszon megye kormányzója Telegram-üzenetére hivatkozva azt közölte, hogy az orosz erők az utóbbi 24 órában 60 alkalommal intéztek rakéta- és tüzérségi támadásokat a régió ellen, a megye azonos nevű székhelye, Herszon ellen hatszor. 

Traces of war in Avdiivka amid Russian-Ukrainian war
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Az RBC hozzátette, hogy az éjszaka folyamán robbanásokat is lehetett hallani. A támadások közül 26 lakónegyedeket ért, egy civil meghalt. A dél-ukrajnai Herszon megyében lévő Beriszlav városát is találat érte, egy nő megsérült, több lakóház megrongálódott - közölte vasárnap a járási katonai adminisztráció vezetője, Volodimir Litvinov. A térségből áramkimaradást is jelentettek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap arról tájékoztatott, hogy előző nap ismét több mint tíz ezer ukrajnai menekült érkezett Magyarországra

Közben pattanásig feszült a politikai helyzet amiatt is, hogy szombattól Oroszország tölti be az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét, amit a világ az abszurdítás új szintjének nevez.  Volodimir Zelenszkij ukrán elnök dühös videóüzenetet tett közzé e tárgyban, ahogy fogalmazott: miközben az orosz támadásokban pénteken egy ötéves kisfiú vesztette életét, az oroszok éppen elfoglalják a BT elnöki székét, ami jól mutatja, hogy ezen intézmények működésképtelenek. 

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a nemzetközi közösség arculcsapásaként jellemezte a helyzetet, és az intézmény azonnali reformjára szólított fel. 

Az ügyben az Egyesült Államok is felszólalt, önmérsékletre szólítva fel Oroszországot, ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy mindez nem arra irányult, hogy bármilyen módon megakadályozzák Moszkvát az elnöki tisztség elfoglalásában.  

A háború előző napi friss híreit itt olvashatja.

21:32

A Rheinmetall Romániában végzi majd az ukrán fegyverek karbantartását - Az építkezés már javában zajlik

A szatmárnémetiben épülő létesítmény alkalmas lesz egyebek mellett önjáró lövegek, német Leopard, brit Challenger páncélosok, Marder, Fuchs gyalogsági harcjárművek és katonai teherautók szervízelésére.

20:22

Záporoztak az orosz bombák vasárnap is Ukrajnára

Az orosz erők vasárnap huszonkét légi és öt rakétacsapást hajtottak végre, valamint negyvenkétszer nyitottak tüzet rakéta-sorozatvetőkkel az ukrán katonák állásaira és ukrajnai települések polgári infrastruktúrájára - írta esti helyzetjelentésében az ukrán vezérkar.

18:29

Egyre többet beszélnek az atomfegyverekről: most a cseh védelmi miniszter nyugtatja a lakosságot

Nem jelentene veszélyt a cseh lakosság számára a taktikai atomfegyverek bevetése Ukrajnában - vélte Jana Cernochová cseh védelmi miniszter a közszolgálati Cseh Televízió vasárnapi vitaműsorában. Cernochová leszögezte: Csehország semmi esetre sem számol azzal, hogy területére atomfegyvereket telepíthetnének. "Semmi ilyesmi nincs napirenden" - hangsúlyozta a védelmi miniszter.

17:06

Sorozatvetőkkel támadták az ukránok Melitopolt

Legkevesebb hat ember megsebesült, amikor ukrán sorozatvetők HIMARS- és kazettás robbanótöltettel felszerelt Vilha rakétákat lőttek ki Melitopolra - közölték az orosz ellenőrzés alá került Zaporizzsja megyei város biztonsági szolgálatai. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az elmúlt nap során mintegy négyszáz orosz katona esett el.

15:56

Nemcsak a harcok végeznek az orosz katonákkal Ukrajnában - A vodka lehet a másik nagy ellenség

A kétszázezer Ukrajnában elhunyt orosz katona „jelentős kisebbségének” a halálát nem a harcok okozták a brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint. A tárca az orosz Telegram hírcsatornára minapi beszámolójára hivatkozva azt állítja, hogy extrém sok esetben „baleset, bűncselekmény és alkoholfogyasztás” vezetett a halálukhoz.

14:52

Zelenszkij: Az összes, hozzánk tartozó területet felszabadítjuk!

Egy éve Ukrajna Kijevnél megállította azt az erőt, amely napjainkban a legnagyobb fenyegetést jelenti az emberiségre - jelentette ki vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Telegramon. 

Az összes, hozzánk tartozó területet felszabadítjuk és ismét kitűzzük az ukrán zászlót minden városunkban és településünkön

- tette hozzá Zelenszkij, aki üzenetéhez a kisváros visszavétele idején készített képeket is csatolt.

14:20

Feladja a Kraft Heinz is: eladja oroszországi bébiétel-üzletágát a cég - Nagyot szakít a Csernoglovka

A Kraft Heinz amerikai élelmiszeripari vállalat megegyezett az orosz Csernogolovkával helyi bébiétel-üzletágának eladásáról. A többek között szénsavas üdítőitalokat gyártó orosz cégnek nem ez az első üzlete, mióta a nyugati cégek úgy döntöttek, hogy az ukrajnai háború miatt kivonulnak az országból. A Csernogolovka szerezte meg a Kellogg helyi üzemeit is, és hatalmas részesedés-növekedésre számíthat a szénsavas üdítőitalok piacán a Coca-Cola és a Pepsi távozásával.

12:19

Borrell: bolondok napjához illő tréfa, hogy oroszok ülnek az ENSZ BT elnöki székében

Az Európai Unió fel fog lépni az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) orosz elnöksége alatti esetleges visszaélésekkel szemben - figyelmeztetett Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Twitter-bejegyzésében. Borrell szerint az, hogy Oroszország szombaton átvette a biztonsági tanácsi elnökséget "illő tréfa április elsejéhez, a bolondok napjához". 

10:44

Közel háromszáz ukrán sportoló vesztette életét a háborúban

A háború alatt 261 sportoló vesztette letét és 363 létesítmény pusztult el – számolt be Vagyim Gutcájt korábbi kardvívó olimpiai bajnok, ukrán ifjúsági és sportminiszter. A tárcavezető a hétvégén találkozott Vatanabe Morinarival, a Nemzetközi Torna Szövetség elnökével, és hangsúlyozta, hogy az orosz és fehérorosz sportolóknak nem szabadna engedélyezni a részvételt a versenyeken.

10:04

Ismét Herszont vették célkeresztbe az orosz fegyverek

10:03

Nem csitult szombaton sem az ukrajnai menekültáradat

Az ukrán-magyar határszakaszon 5757-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4629-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek