Az elmúlt hónapokban egyre gyakrabban érkeznek lövöldözésekkel kapcsolatos hírek az Amerikai Egyesült Államokból. A napokban egy egészen furcsa eset látott napvilágot. Egy buszsofőr és egy utas nyitott tüzet egymásra egy mozgó menetrendszerinti buszon Charlotte városában, az incidensben mindketten megsebesültek – írta a CNN.

Charlotte Area Transit System, busz
A Charlotte Area Transit System egyik busza. (Képünk illusztráció)
Fotó: Shutterstock

Vitájuk úgy kezdődött, hogy az Omarri Shariff Tobiasként azonosított utas felállt helyéről, és arra kérte az járművezetőt, hogy a megállók között álljon meg, hogy ő leszállhasson. A Charlotte Area Transit System vállalat közleményéből kiderült, hogy a sofőr, David Fullard ezt nem engedte, és azt mondta Tobiasnak, hogy várnia kell a következő megállóig. Kétperces szóváltásuk után az utas elővett egy fegyvert, és sofőrre fogta azt. A járművezető szintén előrántott egy lőfegyvert. A két férfi gyors egymásutánban elsütötte a fegyverét, bár az nem világos, melyikük lőtt először.

A sofőrt a karján, az utast a hasán érte a lövés. Mindkettőjük állapota stabil, és fel fognak épülni.

Tobias ellen halálos fegyverrel elkövetett, súlyos testi sértés, fenyegetés közlése és rejtett lőfegyver viselése miatt emeltek vádat. 250 ezer dolláros óvadék esetében kerülhetne szabadlábra. Arról egyelőre nincs információ, hogy a járművezető ellen vádat emelnek-e.

Azonban Fullard számára is van következménye az esetnek, a 19 éve buszsofőrként dolgozó férfit elbocsátották munkahelyéről, mivel a vállalat eszközein, és a szolgálat teljesítése közben tilos a fegyverviselés, ráadásul a cég szerint nem követte a protokollt.

Az évek során számos bántalmazott, meglőtt vagy lelőtt járművezetőt képviselő ügyvéd, Ken Harris a CNN-t arról beszélt, hogy buszsofőrök közalkalmazottnak számítanak, és ez, valamint a korábbi esetek alapján ösztönözni kell arra a közlekedési rendszerek üzemeltetőit, így a Charlotte Area Transit System-et is, hogy fokozzák a járművezetők védelmét szolgáló biztonsági intézkedéseket.