BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nukleáris fenyegetés: Oroszország durva elrettentésre készül az Egyesült Államokkal szemben

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a RIA állami hírügynökségnek nyilatkozott, és további lépéseket helyezett kilátásba, ha Amerika nem áll el szándékától.

Oroszország további lépéseket tehet a nukleáris elrettentés terén, ha az Egyesült Államok közepes és rövid hatótávolságú rakétákat telepít Európába és Ázsiába – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a RIA állami hírügynökségnek adott interjújában.

Nuclear Bomb Test, Nevada, June 18 1957
Fotó: Getty Images

A RIA hivatkozott az Egyesült Államok áprilisban bejelentett terveire, amelyek szerint rakétákat telepítenek az indiai csendes-óceáni térségbe.

Az ilyen beavatkozás korábban tilos lett volna az Oroszországgal kötött 1987-es, közepes hatótávolságú nukleáris erőkről kötött szerződés lapján. A szerződésből az Egyesült Államok 2019-ben hivatalosan kilépett, miután úgy ítélte meg, hogy Moszkva megszegi az egyezményt, ám a Kreml ezt a vádat tagadta.

Oroszország már korábban figyelmeztetett, hogy a megállapodás lejárta után feloldja a rövid és közepes hatótávolságú rakéták bevetésére javasolt moratóriumát, ha Washington folytatja az ilyen rakéták Ázsiába és Európába történő telepítését.

Lavrov azt mondta a RIA-nak, hogy Oroszországnak más lépéseket is kell tennie. 

Nem zárjuk ki a további lépéseket a nukleáris elrettentés terén, mert parancsnoki központjaink és nukleáris erőink telephelyei az amerikai rakéták hatótávolságán belül lesznek

mondta az orosz külügyminiszter.
 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.