A Gourmey francia élelmiszeripari startup az első olyan vállalat, amely kérelmezte a termesztett vagy „laboratóriumban termesztett” hús uniós piacra jutását, miután csütörtökön egy sejtalapú kacsatermék iránti kérelmet nyújtott be az Európai Bizottsághoz − írja a Politico.
Az új élelmiszert libamáj készítésére használnák, amely egy hagyományos étel Franciaországban, amely egyre nagyobb kritikát kapott az állatjóléti aggályok miatt. Kényszeretetett kacsa vagy liba dagadt májából készült, az EU tucatnyi országában betiltották a gyártását. A Gourmey igazgatója a lapnak azt mondta, nem lecserélni kívánják a korábbi terméket, hanem a kínálatot bővítenék az új fajtával.
Az uniós forgalomba kerülést egy másfél-két év hosszúságú többlépcsős eljárás előzi meg; amely az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) által végzett kilenc hónapos kockázatértékelésből, majd egy hét hónapos kockázatkezelési folyamatból áll, amelyben az uniós országok végül minősített többséggel (a blokk lakosságának 65 százalékát képviselő országok legalább 55 százaléka) szavazza meg a termék engedélyezését.
A párizsi székhelyű startup, amely 65 millió eurót gyűjtött össze kockázati befektetőktől, más termesztett húsféléken is dolgozik az EU piacán, olyan versenytársak mellett, mint a holland Mosa Meat.
Persze járulékos tényező a politikai visszhang is: Európában, Olaszország lett a világ első országa, amely tavaly novemberben betiltotta az ilyen élelmiszereket. A bizonyítékok ellenére, hogy a fellépés sérti az egységes piaci szabályokat, más országok is követhetik a példát, köztük Franciaország, Ausztria, Magyarország és Románia. Azaz az előbb felsorolt tagállamok viszont nem kérnek a mesterséges élelmiszerekből.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.