BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meghalt Karsai Dániel

A gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász szombaton, halálhírét testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán. Az eutanázia magyarországi engedélyezéséért küzdött.

Szombaton 47 esztendősen meghalt Karsai Dániel, a gyógyíthatatlan ALS betegséggel küzdő alkotmányjogász, aki az eutanázia magyarországi engedélyezéséért harcolt.

Karsai Dániel, eutanázia
Fotó: Facebook / Facebook

A hírt testvére, Karsai Péter jelentette be közösségi oldalán.

Karsai Dánielnél 2023-ban diagnosztizálták az amiotrófiás laterálszklerózist (ALS). E betegség az izmokat mozgató idegek sorvadásával, majd teljes bénulással jár. 

A jogász betegen az aktív eutanázia magyarországi engedélyezéséért küzdött, az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) is fordult, amely azonban júniusban úgy foglalt állást: nincs joga az orvosok által előidézett halálhoz. Nemrég a fellebbezést is elutasították.

Magyarország biztosította a palliatív ellátást – állapították meg –, ami általában enyhülést nyújtanak a kérelmező helyzetében lévő betegeknek, lehetővé téve a békés halált.

Nem aránytalan és nem sérti az ember jogokat azorvosilag segített öngyilkosság büntetőjogi tilalma, valamint annak alkalmazása azokra, akik esetlegesen egy, az aktív eutanáziát lehetővé tevő országban végzik el a beavatkozást – foglalt állást a testület.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.