BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Trump mégis találkozik Zelenszkijjel, a Trump Towerben várja

Mégis találkozhat a republikánus elnökjelölt és az ukrán elnök. Donald Trump közölte, hogy hajlandó egyeztetni Volodimir Zelenszkijjel, és várja az államfőt a Trump Towerben pénteken. Csütörtökön a volt amerikai elnök kemény véleményt fogalmazott meg Ukrajnával kapcsolatban, többek között arra is utalt, hogy el kell vágni a támogatásokat Ukrajnától, hogy ezzel kényszerítsék rá Kijevet a békekötésre.

A második elnöki ciklusáért kampányoló Donald Trump váratlanul bejelentette, hogy mégis találkozik az ukrán elnökkel annak amerikai útja során. Volodimir Zelenszkij jelenleg az USA-ben tartózkodik, ahol bemutatta a győzelmi tervét a jelenlegi elnöknek, Joe Bidennek. 

Republican presidential nominee Donald Trump delivers remarks to the press
Donald Trump rá akarja kényszeríteni Ukrajnát a békekötésre / Fotó: AFP

Zelenszkij az út előtt közölte, hogy Joe Biden mellett a két elnökjelöltnek, Kamala Harrisnek és Donald Trumpnak is be akarja mutatni a tervét. A háború értelemszerűen nem ér véget a november 5-i amerikai elnökválasztás előtt, így fontos, hogy az Ovális Iroda következő lakója is tisztában legyen Ukrajna terveivel.

Donald Trump csütörtökön nyíltan bírálta Volodimir Zelenszkijt, azzal vádolta, hogy nem akar békét – írta a The Guardian. A republikánus jelölt szerint az ukrán államfő megtagadja a béketárgyalásokat Vlagyimir Putyinnal, és ez elfogadhatatlan. 

Dollármilliárdokat adunk egy embernek, aki nem hajlandó a kompromisszumokra 

– mondta Donald Trump.

A viszály Zelenszkij és Trump között az utóbbi napokban kiélesedett. Ukrajna washingtoni nagykövete szerdán egy lőszergyárban tett látogatást Pennsylvania államban, ahova nem hívott meg republikánus képviselőket. Az amerikai képviselőház elnöke, a republikánus Mike Johnson szerint ezzel Ukrajna befolyásolja az amerikai közvéleményt a közelgő választások előtt. Johnson követelte Zelenszkijtől, hogy mentse fel a diplomatát. A képviselőház elnöke szerint Kijev nyíltan a demokrata jelöltet támogatja.

Zelenszkij csütörtökön igyekezett enyhíteni a feszültséget, és mind a demokrata, mind a republikánus oldalnak megköszönte az országa számára megszavazott katonai támogatásokat.

Már szinte hivatalos: bajban lesz Ukrajna, ha Trump nyer

A volt elnök szerint bármilyen alku jobb, mint ami most van. Trump szerint a demokraták addig nem nyugszanak, amíg amerikai katonákat nem küldenek Ukrajnába.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.