BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ursula von der Leyen irreálisan magas fizetést adott a tanácsadójának

Az Európai Bizottság elnöke csaknem napi ezer eurót fizetett a szakértőnek. Az Ursula von der Leyen által adott magas bér annak ismeretében különösen érdekes, hogy Mario Draghi hasonló pozícióban ingyen dolgozott.

Újabb kacifántos ügybe keveredett a napokban Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke 64 százalékkal magasabb fizetést utalt ki a tanácsadók számára megállapított felső határnál egy középkoritörténelem-professzornak, aki fontos mezőgazdasági jelentést felügyel.

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen öt különleges tanácsadót foglalkoztatott a 2019 óta tartó ciklusban / Fotó: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

A Politico által feltárt dokumentum szerint Peter Strohschneider napi 973,79 euró (mintegy 380 ezer forint) díjazásban részesült a Stratégiai párbeszéd az Európai Unió mezőgazdaságának jövőjéről című jelentés elkészítéséért. Ez az összeg meghaladja az Európai Bizottság különleges tanácsadóinak biztosított díjazás 594,22 eurós (235 ezer forint) maximális összegét.

Strohschneider fizetésére 149 963,66 eurót (59,3 millió forint) különítettek el a költségvetésben, megbízatása 154 napra szól.

„Irreálisan magasnak tartom a 150 ezer eurós fizetést, és egy ekkora összeg valószínűleg nem is szükséges” – nyilatkozta Christoph Demmke, a finnországi Vaasa Egyetem professzora, aki korábban szintén végzett tanácsadói munkát uniós intézménynél.

A Politico feltárta, hogy az Európai Uniónál jellemző fizetések esetében a Strohschneidernek fizetett napidíj egy bizottsági főigazgatói fizetésnek felel meg. Ugyanakkor az Európai Bizottságnál a bérezési irányelvek számos kivételt is tartalmaznak, így összességében nem szabályellenes, hogy a különleges tanácsadóknak az uniós tisztviselők legmagasabb bérét fizessék ki.

Érdekesség, hogy Mario Draghi volt olasz miniszterelnök – aki szintén Ursula von der Leyen kérésére dolgozik különleges tanácsadóként – készítette el az Európa versenyképességéről szóló jelentést, amiért nem kapott fizetést.

Amióta az Európai Bizottság 2019-ben megkezdte jelenlegi hivatali idejét, az uniós biztosok körülbelül száz különleges tanácsadót bíztak meg hosszabb-rövidebb időre valamilyen feladattal. Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hatot, Margrethe Vestager digitalizációért felelős biztos hármat, Ursula von der Leyen pedig ötöt vett fel, köztük Strohschneidert.

Lefoglalt orosz pénzt ígér Ukrajnának Ursula von der Leyen

Újabb kölcsönt kap Ukrajna. Most Ursula von der Leyen jelentette be Kijevben, hogy Európa több tízmilliárd euróval segíti a háborútól sújtott ország gazdaságát.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.