Már csak fájó emlék az amerikaiknak, hogy néhány hónapja öt dollár per gallon feletti áron voltak kénytelenek tankolni (1 gallon = 3,78 liter), a normál 95-ös benzin átlagára a pénteki adatok szerint csupán 3,43 dollár, ami a legalacsonyabb szint, amióta zajlik Oroszország háborúja Ukrajnában, és több mint 30 százalékkal kevesebb, mint a júniusi rekordérték. 

Drivers Facing Record Gas Prices Say They'd Pay More To Stop War A truck at a Chevron station in Las Vegas, Nevada, U.S., on Wednesday, March 9, 2022. Many U.S. drivers, stung by record gasoline prices, say theyd pay even more if it would end Russias war in Ukraine. That doesnt mean theyre happy about it. Photographer: Joe Buglewicz/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A csökkenés borítékolható volt: a globális gazdasági kockázatok miatt alacsonyabb az olaj iránti kereslet, ráadásul nőttek a finomítói kapacitások az Államokban, miután több üzemben is rendben lezajlottak a szokásos őszi karbantartások, így összességében több késztermék előállítására van lehetőség. Autós szemmel a következő két hónapban is jók a kilátások, nagy esély van további árcsökkenésre a kutakon. 

A regionális különbségek persze magasak, hét államban – Texas, Arkansas, Mississippi, Missouri, Louisiana, Georgia és Oklahoma – három dollár alatt van már az átlagos üzemanyagár, a nyugati államokban még négyessel kezdődnek az árkijelzők. Gyakorlatilag a február–júniusi áremelkedés visszarendeződése zajlik, amikor kitört az ukrajnai háború, sokan globális olajpiaci zavaroktól tartottak, a nyersolajárak kilőttek, ez pedig négy hónap alatt több mint 40 százalékos árrobbanást eredményezett a tengerentúli benzinkutakon. 

A The Wall Street Journal pénteki cikke szerint Kína visszafogott olajfogyasztása nagyban hozzájárult a globális olajárak csökkenéséhez. (A Capital Economics kutatócég szerint az ázsiai ország 2021-ben a globális olajfogyasztás 16 százalékát adta.) A Covid–19-es esetek közelmúltbeli megugrása Kínában az olajfogyasztás további csökkenéséhez fog vezetni, decemberben napi egymillió hordóval eshet a kereslet.

Az Egyesült Államokban keresleti oka is van, hogy elfogadható áron lehet ismét megtankolni az autókat:

a munkába járás még mindig nem tért vissza a járvány előtti szintekre, november utolsó hetében például 10 százalékkal volt alacsonyabb a forgalom volumene, mint 2019 novemberében. 

Amit megspórolnak a kutakon, örömmel elköltik másra az amerikaiak, erre utal legalábbis, hogy tovább emelkedtek a havi személyes kiadások , amit ároldalról az enyhülő is támogatott. 

Patrick De Haan, a GasBuddy szektorelemzője év végére három dollár közelébe várja az üzemanyagok gallononkénti átlagárát az USA-ban. Kockázat persze maradt, magasabb olajárakat eredményezhet az orosz nyersolajra megállapított ársapka, illetve ha az OPEC országok a termelés csökkentése mellett döntenek most a hét végén