A legtöbb külföldi befektetésnek Franciaország örülhetett Európában, tavaly 1222 új valósult meg, és a 17 ezer külföldi vállalkozás több mint kétmillió franciát foglalkoztatott 2021-ben – derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adataiból.

Paris, Arc de Triomphe at sunset
Fotó: Sylvain Sonnet / Getty Images

Az amerikai vállalatok voltak a legjelentősebb külföldi befektetők Franciaországban, 461 ezer munkahelyet hozva létre, 

míg a második helyen álló németek 340 ezer, a svájci cégek pedig 250 ezer helyit foglalkoztatnak. Fontos külföldi befektetőknek bizonyultak még a britek, a hollandok, a belgák és a japánok is.

A külföldi vállalatok által foglalkoztatottak csaknem fele (46 százalék) közepes méretű cégeknél dolgozik (250 és 5 ezer közötti alkalmazottal), míg 38 százalékuk olyan nagyvállalatoknál, ahol ötezernél többen dolgoznak – derül ki a hivatalos adatokból.

A Franciaországon kívülről érkező cégek által kínált munkahelyek több mint harmada (34,1 százalék) az iparban található, 

27,5 százalékuk a kereskedelemben, míg 17,7 százalékuk adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó vállalat. A fizetéseket illetően ezek a munkahelyek többe kerülnek a külföldi vállalatoknak, mint francia konkurenseiknek.

Azonban a Franciaországban megvalósuló külföldi projektek kisebbek, mint a szomszédos országokban: átlagosan 38 munkavállalót foglalkoztatnak, míg Németországban 45-öt, az Egyesült Királyságban pedig 68-at.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia szerint ugyanakkor 2015 és 2020 között a francia vállalatok többet fektettek be külföldön, mint a külföldi cégek Franciaországban.