Lengyelország gyorsan lép, és hamar átnyomja az Európai Bizottságnak az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos követeléseit teljesítő jogszabályt, ha garanciákat kap a közösségtől – mondta egy magas rangú tisztviselő a Bloombergnek.

Szymon Szynkowski vel Sek in Berlin
A figyelem középpontjába került Symon Szynkowski

Szymon Szynkowski vel Sek, Lengyelország európai ügyekért felelős minisztere pedig arra tett ígéretet, hogy a kormány lépéseket tesz az igazságszolgáltatás átalakítására, hogy hozzájusson a 34,5 milliárd eurónyi újraindítási alaphoz. Brüsszelben az Európai Bizottság aggályait igyekszik elaltatni, illetve olyan javaslatokat nyújtott már be korábban, amelyek megfelelnek az EU végrehajtó testülete kéréseinek a jogállamiság helyreállítására vonatkozóan.

Ha a bizottság garantálja, hogy valóban ez az egyetlen gondjuk, amely miatt visszatartják a pénzt, akkor gyorsan cselekszünk, akár új jogszabályokat is alkotunk

– hangsúlyozta a miniszter.

Lengyelországnak égető szüksége van a forrásokra, a 38 milliós országban meredeken emelkednek a megélhetési költségek, az orosz–ukrán háború miatt egekbe szökött az Novemberben 17,4 százalékot mértek, igaz, ez jóval a magyarországi árindex alatt van. A jegybank legutóbbi ülésén nem nyúlt a kamatokhoz. Az uniós források elveszítése pedig veszélyeztetheti a kormányzó Jog és Igazságosság hatalomban maradását a jövő októberi választáson.

Tény azonban, hogy önmagában nem elég, hogy a kormányzó párt mindent megtenne az EU-forrásokért cserébe, ugyanis új jogszabályok elfogadásához az ellenzéki szavazatokra is szüksége lesz. Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter és köre a múlt héten már Mateusz Moraviecki miniszterelnököt támadta, mondván, nem tesz meg mindent a Brüsszellel való megegyezés előmozdításáért. 

Az ügyben megszólalt Jaroslaw Kaczynski, Lengyelország legbefolyásosabb politikusa is. 

A kormánypárt elnöke szerint bármi áron meg kell egyezni Brüsszellel, 

és a kormányfőt ért támadások könnyen hátráltathatják ezt.

Szynkowski vel Sek múlt csütörtökön találkozott Didier Reynders igazságügyi biztossal, és akkor azt mondta, hogy ezen a héten megérkezhet a brüsszeli válasz a lengyel vállalásokra.