Büntetésének elengedése miatt kiengedik a ruandai börtönből azt az egykori szállodaigazgatót, akit az 1994-es népirtásról szóló, Hotel Ruanda című filmben pozitív szereplőként mutattak be, viszont terrorizmushoz köthető vádpontokban 2021-ben bűnösnek mondtak ki, és 25 év börtönbüntetésre ítéltek.

Paul Rusesabagina, Hotel Ruanda
Paul Rusesabagina, a Hotel Ruanda film ihletője.
Fotó: Nicolas Maeterlinck

Az egykori szállodaigazgatót, Paul Rusesabaginát közvetlenül az Egyesült Államok közbenjárása és Paul Kagame ruandai elnöknek októberben írt kegyelmi kérelme hatására engedik szabadon szombaton 18 társával együtt, a büntetés elengedéséről az elnök döntött. Rusesabagina előbb Katarba, majd onnét az Egyesült Államokba távozik – jelentette be pénteken a ruandai kormányszóvivő, Yolande Makolo.

Az Egyesült Államok szerint a férfit a tisztességes eljárás teljes hiánya miatt jogtalanul tartják fogva.

Sajnálom, hogy nem fordítottam nagyobb figyelmet arra, hogy az MRCD (Ruandai Mozgalom a Demokratikus Változásért) tagjai maradéktalanul betartsák az erőszakmentesség elvét

– írta kegyelmi kérvényében Rusesabagina, aki vezető tisztséget töltött be a gerillaszervezetben.

Ha kegyelmet kapok, és szabadon engednek, akkor hátralévő napjaimat csendes elmélkedéssel fogom tölteni az Egyesült Államokban

– tette hozzá.

Kagamé még a hónap elején közölte, hogy tárgyalásokat folytat Rusesabagina sorsáról.

Az egykori szállodatulajdonos szabadon bocsátása segíthet enyhíteni a Ruanda és az Egyesült Államok közötti feszültséget. Az amerikai vezetés az utóbbi években többször is felszólította a kelet-afrikai országot, hogy vonja ki csapatait a Kongói Demokratikus Köztársaságból, hagyjon fel az ottani M23 nevű lázadószervezet támogatásával, miközben Ruanda tagadja csapatainak kongói jelenlétét.

A ruandai elnök ellenlábasának számító Rusesabaginát azért ítélték huszonöt évi börtönre – először 2021-ben –, mert az MRCD fegyveres szárnya, a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) a vád szerint gyilkos támadásokat követett el Ruandában 2018-ban és 2019-ben. Rusesabagina mindvégig tagadta, hogy bármiféle felelősség terhelné az FLN által elkövetett atrocitásokban.

A 68 éves Rusesabagina és a családja politikai motiváltsággal vádolta meg az igazságszolgáltatást.

A Ruandában többségben lévő hutu nemzetiségűek mérsékeltjei közé tartozó Paul Rusesabagina 2004-ben lett ismert, amikor a mozikba került a Hotel Ruanda című film arról, hogy a kigali Mille Collines szálloda igazgatójaként több mint ezer ember életét mentette meg az 1994-es népirtás idején, amelyben az ENSZ adatai szerint 800 ezer, többségében a tuszi kisebbséghez tartozó embert mészároltak le.

Rusesabagina, aki húsz éve az általa önkénnyel és hutuellenes érzelmekkel vádolt Paul Kagame ellenfele, 1996-tól kezdődően az Egyesült Államokban, illetve Belgiumban élt száműzetésben, majd 2020-ban tisztázatlan körülmények között Ruandában őrizetbe vették, amikor leszállt egy repülőről, amelyről úgy tudta, hogy Burundiba szállítja.