Nemzetközi gazdaság

Ukrajna több mint tizenötmilliárd dollárt kaphat az IMF-től

Korábban az IMF közölte, hogy igazgatótanácsa jóváhagyta a módosítást, hogy olyan országoknak is nyújthatnak támogatást, amelyek kiemelkedően magas bizonytalansággal néznek szembe.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 15,6 milliárd dollár értékű kölcsönről állapodott meg Ukrajnával. A háborúban álló országnak nyújtott első összeget várhatóan a következő hetekben hagyják jóvá.

Ez lenne az egyik legnagyobb pénzügyi támogatási csomag, amelyet Ukrajna kapott az orosz invázió óta

írja a BBC

Volodimir Zelenszkij  és Krisztalina Georgieva.
Fotó: AFP

Az IMF a közelmúltban elfogadta a módosítást, hogy olyan országoknak is nyújthatnak támogatást, amelyek kiemelkedően magas bizonytalansággal néznek szembe. „Oroszország ukrajnai inváziója továbbra is pusztító hatással van a gazdaságra: 2022-ben az aktivitás 30 százalékkal csökkent, a tőkeállomány nagy része megsemmisült, a szegénység szintje pedig emelkedett” – közölte Gavin Gray, az IMF tisztviselője .

 

A programot az új alap rendkívül nagy bizonytalanság melletti hitelezési politikájával összhangban alakították ki, és erős finanszírozási garanciákat várnak a donoroktól, így a G7-től és az EU-tól is

 

– tette hozzá a közleményben. Korábban a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank közös nyilatkozatban jelentette be, hogy készen állnak Ukrajna támogatására. Az IMF vezetője megbeszélést folytatott a kijevi látogatásán az ukrán elnőkkel. Volodimir Zelenszkij szavai szerint az IMF támogatása gazdasági fegyver is, amely lehetőséget ad Ukrajnának, az ukrán társadalomnak és a vállalkozásoknak a fejlődésre. 

 

orosz-ukrán háború IMF
Kapcsolódó cikkek