Nemzetközi gazdaság

Svéd remény: Svédország és Törökország „hamarosan” tárgyalásokat folytat a NATO-ról

Svédország NATO-csatlakozása nagyban függ Ankara döntésétől. A két külügyminiszter találkozóját azonban a török fél elnapolta.

Svédország és Törökország külügyminiszterei hamarosan tárgyalóasztalhoz ülnek egymással, hogy ismét megvitassák Svédország NATO-csatlakozásának kérdéskörét. Jelentette be a svéd külügyminisztériumra hivatkozva a Reuters.

Flags,Of,Sweden,And,Turkey,Waving,With,Cloudy,Blue,Sky
Fotó: Shutterstock

Svédország és Finnország az orosz–ukrán háború kitörése után nem sokkal jelentkezett a tagjai közé. Ám miközben Finnország hosszas huzavona után áprilisban csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, addig Svédország – mivel Törökország és Magyarország még nem írta alá Stockholm csatlakozási kérelmét – nem lett a katona tömb tagja.

A törökországi elnökválasztáson a hivatalban lévő Recep Tayyip Erdogan győzött, ami nem könnyítette meg ezt a folyamatot. Tobias Billstrom svéd külügyminiszter hétfőn arról számolt be, hogy csütörtökön találkozik török kollégájával, Mevlut Cavusogluval a NATO külügyminisztereinek oslói találkozóján. Azonban a legfrissebb információk szerint a török tárcavezető nem vesz részt az eseményen.

Törökország és Svédország között régóta súrlódások vannak, miután a skandináv ország bírálta Törökország emberi jogi helyzetét és megkérdőjelezte a demokratikus normák betartását. Ankara szerint Svédország az általa terroristáknak tartott militáns csoportok tagjainak ad menedéket, és nem teljesítette a tavaly júniusban Madridban kötött, Ankara biztonsági aggályainak eloszlatására irányuló megállapodásban foglaltakat.

Bár a két ország között a NATO bővítéséről folyó tárgyalások a választások előtt megrekedtek, Svédország bízik abban, hogy a NATO július 11-én és 12-év Vilniusban tartandó csúcstalálkozója előtt a szövetség 32. tagállama lehet.

 

Svédország Törökország NATO
Kapcsolódó cikkek