Nemzetközi gazdaság

Oroszország azt pedzegeti, hogy elállhat a gabonaexportról szóló egyezmény meghosszabbításától

Oroszország akár el is állhat a fekete-tengeri gabonaszállítási szerződés meghosszabbításától egy kulcsfontosságú ammóniavezeték felrobbantása miatt. Az orosz fél ugyanis állítja, hogy a robbanásért Ukrajna a felelős, és a történés csakis negatívan befolyásolhatja a fontos megállapodás újratárgyalását.

Moszkva ukrán szabotázsnak minősítette az orosz Togliatti és az ukrán Odessza város között kiépített ammónia-csővezeték felrobbantását. A Kreml sajtótitkára, Dmitrij Peszkov csütörtökön arról beszélt, hogy a robbanás „csak negatív hatással lehet” a Kijevvel kötött tavalyi gabonaexport-megállapodás meghosszabbítására, ha a vezeték záros határidőn belül nem lesz újra működőképes.

ammónia
Az ammóniát szállító vezetéket súlyosan megrongálták. Moszkva emiatt kilátásba helyezte, hogy nem hosszabbítja meg a gabonaexportról szóló egyezséget.
Fotó: SE

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban tagadja a vádakat, és az oroszokra mutogat. Mint mondta, a támadás a két ország ellenőrzése alatti területek közötti „szürke zónában” történt, és az oroszok hajthatták végre.

A 2500 kilométeres csövön évente 2,5 millió tonna ammóniát – a műtrágyagyártás kulcsfontosságú összetevőjét – szállítottak tavaly február előtt. A vezeték működése a háború intenzitásával leállt.

A szóban forgó egyezményt az ENSZ és Törökország közvetítésével kötötték. A mérföldkőnek számító megállapodást eredetileg 2022 júniusában négy hónapra kötötték meg, és azóta háromszor meghosszabbították. A jelenlegi egyezség július 17-ig érvényes, ám az ukránok már június elején is arról számoltak be, hogy Moszkva akadályozza a szállításokat.

Az orosz féltől ellentmondásos információk érkeztek a megrongált vezetékkel kapcsolatban. Míg a külügyminisztériumi szóvivője, Marija Zaharova szerdán azt mondta, hogy legalább egy, de akár három hónapig is eltarthat a károk helyreállítása, addig Denisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter csütörtökön már arról beszélt, hogy nincs hozzáférésük a sérült szakaszhoz – írja a BBC.

A hét elején még egy nagy hatású robbantás történt Ukrajnában, amikor is szinte a földdel egyenlővé tették a kahovkai duzzasztógátat. Kijev háborús bűnnek nevezte az instrumentum elleni támadást. 

Újabb brutális robbantás Ukrajnában: ezúttal egy ammóniumvezeték volt a célpont

Pár nappal a hatalmas károkat okozó gátrobbantás után újabb súlyos támadás történt az infrastruktúra ellen.

 

Oroszország meghosszabbítás gabonaexport
Kapcsolódó cikkek