Ukrán diverzánsok hatoltak be Novaja Tavolzsanka községbe, ahol az orosz erők harcban állnak velük - közölte Vjacseszlav Gladkov, a régió kormányzója videóüzenetben vasárnap a Telegram-csatornáján. Gladkov arra reagált, hogy az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű, az ukrán oldalon harcoló fegyveres csoport találkozót ajánlott fel neki a településen, valamint foglyok átadását. Sajtóértesülések szerint két orosz katona esett a fogságukba.

Belgorod
Fotó: Olga Maltseva / AFP

Láttam az aljasok, gazemberek, gyilkosok és fasiszták felhívását, akik állítólag találkozót akarnak velem, felajánlva, hogy beszélnek velem a foglyokért cserébe. Valóban behatoltak, Novaja Tavolzsankában harc folyik a diverzáns- és felderítőcsoporttal. Remélem, hogy mindannyijukat megsemmisítik, másképp nem is lehet

 – mondta a kormányzó. Hangot adott feltételezésének, hogy a túszokat már megölték, de – mint mondta – egy órán át biztonságos tárgyalási lehetőséget ajánl a támadóknak a sebekinói közúti határátkelőnél.

Gladkov korábban elmondta, hogy az elmúlt 24 órában 569 ukrán tüzérségi belövés érte Belgorod megyét, ebből 519 a Sebekinói járást.

 Közölte, hogy a lakóépületek elleni célzott támadások következtében két nő életét vesztette, további két civil megsebesült. A kormányzó vasárnap reggel azt javasolta a leggyakrabban támadott települések lakosainak, hogy ideiglenesen hagyják el otthonukat. Tájékoztatása szerint több mint négyezer embert helyeztek el ideiglenes szálláson. Napközben Gladkov arról számolt be, hogy Belgorod városban működésbe lépett a légvédelem. Az orosz védelmi minisztérium május 22-én számolt be az Ukrajna irányából történt betörés visszaveréséről és több mint hetven támadó megsemmisítéséről a belgorodi régióból. Június 1-jén a tárca arról adott ki tájékoztatást, hogy hadsereg és a határőrség ugyanezen a határszakaszon meghiúsított egy hasonló kísérletet, és több mint félszáz fegyverest semmisített meg.