BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kaszál az állam a tőzsdecégek osztalékán

Hiába rendelkezik hét tőzsdei társaságban is részesedéssel a magyar állam, a Mol–Richter duótól begyűjtött osztalék nélkül csak aprópénz ütné a markát.

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaságok közül hétben is van részesedése különböző érdekeltségein keresztül a magyar államnak, és bár ezek közül csupán öt fizet osztalékot, panaszra mégsem lehet oka. A részvényei után a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) és a Magyar Villamos Művek (MVM) összességében 36,4 milliárd forint osztalékbevételre jogosult az öt társaság 2018-as adózott nyereségéből, igaz, ennek zöme a Moltól ered.

Az olajtársaság szállítja a 36,4 milliárd forint összbevétel 81 százalékát, 29,5 milliárd forintot. Csaknem 5 milliárd forint jut a Richter eredményéből az MNV-nek, az MVM pedig 1,5 milliárd forint erejéig részesedik az Elmű tavalyi profitjából.

Az ÉMÁSZ és a Rába osztalék-hozzájárulása – állami mércével – nem jelentős. Tavaly 6,6 milliárd forint adózott eredményt ért el a Takarék Jelzálogbank (a volt FHB), és 434,6 millió nettó profitot a PannErgy, ám egyik társaság igazgatósága sem javasolt osztalékfizetést.

Fotó: Földi D. Attila

A várhatóan május–júniusban kifizetendő Mol- és Richter-osztalék egy része nem sokáig parkol az MNV kasszájában, továbbkerül a Budapesti Corvinus Egyetem alapítványához, a Maecenas Universitatis Corvinihez. A Mol és a Richter profitjából való alapítványi részesedést nem befolyásolja az a törvénymódosítás sem, amely alapján mégsem válik a Maecenas tulajdonossá a két blue chipben. A vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslat eredeti verziója alapján az összes Mol- és Richter-részvény 10-10 százaléka a Corvinus Egyetemet működtető Maecenas tulajdonába került volna, ám egy egy hónapja benyújtott módosító javaslat szerint az értékpapírok az alapítványhoz nem tulajdonként, hanem bizalmi vagyonkezelésre kerülnek. A módosító javaslatot a parlament megszavazta, az erről szóló törvény meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.