BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hosszú távon emelheti a MÁP Plusz a befektetők hozamelvárásait

Rövid távon még nem rendezi újra a privátbanki portfóliókat az új lakossági szuperkötvény, hosszabb távon viszont már emelkedhet az ügyfelek hozaméhsége.

Csaknem 5 százalékos kockázatmentes hozam érhető el az új lakossági államkötvény, a MÁP+ birtoklásával, ami sok befektetőt gondolkodóba ejthet. Ennek fényében változhatnak a jövőben a hozamelvárások a privátbanki szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek körében. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők eltérően látják ezt a kérdést.

A piacvezető OTP Banknál azt válaszolták, hogy a hozamvárakozások változása hosszabb folyamat. „A lakossági állampapírok megjelenése óta mind a hozamelvárásokba, mind pedig a kockázatvállalási hajlandóságba fokozatosan beépültek a lakossági papírok kondícióinak hatásai. A MÁP+ megjelenése ilyen rövid idő alatt még számottevően nem befolyásolhatta az ügyfelek igényeit, de hosszabb távon hatással lesz rájuk” – írták megkeresésünkre.

Fotó: Shutterstock

Vavrek Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletágának igazgatója azt nyilatkozta, hogy a kockázatmentes hozamot kereső befektetők számára jó lehetőséget kínál a portfólió egy részét a kamatadómentes MÁP+-ba fektetni, de „tapasztalataink szerint a magasabb, két számjegyű hozamot kereső befektetők továbbra is a részvény-, deviza- és kötvénypiacon aktívak”.

Az MKB Banknál úgy látják, hogy a privátbanki ügyfelek hozamelvárásai érdemben nem változtak, ám a MÁP+ termékre a körükben is nagy kereslet mutatkozott a magas kamatozása miatt, de a termék egyéb kondíciói, főként a visszavásárlás lehetősége is vonzóvá tette az eszközt az MKB ügyfelei számára.

 

A teljes cikk a Világgazdaság csütörtöki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.