BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kispapírok, nagy durranások, nem csak a blue chipeké volt a világ az első fél évben

Hihetetlen optimizmus vett erőt a befektetőkön néhány részvény esetében, a derűlátás megalapozottsága majd ezután derül ki.

Valóságos tűzijátékot mutattak be a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kis- és közepes tőkeértékű részvényei az idén. Egymást követték a részvényaprózások, új stratégiák és a nagy feltűnést keltő személyi változások. Az utóbbiakra egyrészt a társaságok meghatározó részvénypakettjeinek adásvételével került sor, másrészt sok társaság esetében a menedzsment változása keltett spekulációs hullámot.

Gyors és erőteljes árfolyamváltozások tették izgalmassá a kereskedést januártól július elejéig. Hét olyan részvény is akadt, amelynek a kurzusa bő hat hónap alatt több mint száz százalékkal emelkedett. Ugyanakkor néhány papír szűnni nem akaró gyengüléssel hívta fel magára a figyelmet. A mérleg nyelve mégis az emelkedés felé mutatott. Jól jelzi ezt, hogy amíg a BUX csupán mintegy 4 százalékot emelkedett tavaly december 28. óta, a kis- és közepes kapitalizációjú papírok indexe, a BUMIX 18 százalékkal jutott feljebb.

A legnagyobb árfolyamnyereséget a július elejéig 392 százalékkal gyarapodó Kartonpack produkálta. A társaság részvényeinek aranykorszaka közvetlenül év elején volt, a tavaly év végi 3900 forintról január 21-ig 36 200 forintra lőtt ki a kurzus. Ezt követően lefelé csorgott a Kartonpack árazása, majd beállt a 15 ezer és 20 ezer forint közötti sávba. A debreceni cég árbevétele tavaly 2,3 milliárd forint, nettó nyeresége pedig 100 millió forint volt. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a cégnél a közkézhányad 0,2 százalékos, és a legnagyobb forgalmat hozó napján 1200 darab részvény cserélt gazdát, akkor egyértelművé válik, hogy nem a kisbefektetők rontottak rá a papírra.

 

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.