Az év eleji tőkeinjekció után szűkebb februárt hagytak maguk mögött az európai alapkezelők, amelyektől bő 10 milliárd eurót váltottak vissza a megtakarítók.

Planning and Investing, Business Growth, Progress or Success Ideas
Planning and Investing, Business Growth, Progress or Success Ideas, Entrepreneur or Trader Showing Hands-On Virtual Growth Stock Chart, Stock Market or Digital Asset.
Fotó: Teera Konakan

A tőzsdén kereskedett alapokba (ETF) továbbra is áramlik a pénz, ezúttal 8,1 milliárd eurót helyeztek el ilyen költséghatékony és jól diverzifikált termékekbe, a statisztikát így a gyengélkedő hagyományos befektetési alapok húzták le, amelyekből 18,2 milliárd euró távozott a Refinitiv Lipper adatai szerint.

A legtöbb megtakarítást a könnyen mozgatható, likvid pénzpiaci termékekből vették ki a kontinens befektetői, összesen 19,1 milliárd eurót. A kategórián belül ugyanakkor nagy a szórás, a dolláros termékekből például 11,5 milliárd eurónak megfelelő összegben vásároltak be, az euróban és angol fontban jegyzett változatokból bő 15-15 milliárd eurónyit váltottak vissza.

A piaci hangulat és a kockázatvállalási kedv év eleji javulása láthatóan nem kedvezett a jobbára a pénz ideiglenes parkoltatására szolgáló, a kamatkörnyezet emelkedésével azonban mostanra érdemi hozamot kínáló eszközkategóriának, már januárban is bő 16 milliárd eurót vittek át innen máshová.

Továbbra sem kelendők a korábbi kedvencnek számító vegyes alapok sem, a kötvényeket és részvényeket is tartó portfóliók nyolcmilliárd euró feletti tőkevesztést szenvedtek el múlt hónapban.

A és a külön-külön viszont népszerű volt, a két legméretesebb kategória együtt nagyjából annyi friss pénzt szívott fel, mint amennyit a pénzpiaci alapokból visszavettek a befektetők.

A kötvényes portfóliókba 13,7 milliárd eurót fektettek, a részvényalapokat pedig 5,7 milliárd euróval tőkésítették fel februárban. Az előző hónapban ennél lényegesen többet, 32, illetve 26 milliárd eurót öntöttek ebbe a két kategóriába Európa-szerte. A tőzsdei kitettséget alapokon belül a globális lefedettségű részvényalapok 8,1, a feltörekvő piaci termékek pedig 6,2 milliárd euró friss pénzt szívtak fel.

 

A kisebb vagyonnal rendelkező termékeknél az eladók domináltak, az alternatív alapokban kétmilliárd euróval csökkentették kitettségüket az ügyfelek. Az ingatlanalapok a januári félmilliárd eurós beáramlás után most hasonló mértékű visszaváltást regisztráltak. Az árupiaci eszközökből kisebb, mintegy 100 millió euró távozott.

A befektetési szolgáltatók versenyében két amerikai nagybank tört az élre, a Morgan Stanley 5,3 milliárd, a JPMorgan 4,9 milliárd euró friss ügyfélpénzt vonzott az alapjaiba. A harmadik helyre a svájci UBS futott be 2,2 milliárd eurós értékesítéssel.