Egyre szűkösebb és drágább forrás a kockázati befektetőktől és bankhitelekből származó friss tőke. Az olcsó pénz idején népszerű üzleti modellek ma fenntarthatatlanok. A tőzsdére lépés pedig most szinte lehetetlen a tengerentúlon. A kockázati tőkéből támogatott induló vállalkozások sorra kifogynak a pénzből. Élesen fogalmazott a The Wall Street Journalnek Tom Loverro, az IVP kockázati társaság partnere, mondván, már zajlik a startupok tömeges kihalása. Elizabeth Yin, a Hustle Fund társalapítója arra hívta fel a figyelmet, hogy a portfóliójuk 101 alapítójából már csak 60 startup aktív, pedig egy évvel ezelőtt még 90 cég volt talpon.

Three,Businesspeople,Discussing,And,Planning,Concept.,Front,Of,Glass,Wall
Three businesspeople discussing and planning concept. Front of glass wall marker and stickers. Startup office.
Fotó: Shutterstock

Az induló vállalkozások tömeges leállása  

egyre nagyobb nyomást gyakorol a kockázati hozamokra.

A kockázati társaságok éves belső megtérülési rátája mínusz 7 százalék volt a tavalyi harmadik negyedévben, ami 2009 óta a legalacsonyabb érték a PitchBook szerint. Ráadásul az elmúlt hónapokban több olyan vállalat is csődbe ment, amelyek jelentős kockázati tőkét vontak be. 

A mostani tömeges összeomlásokat azzal magyarázzák az elemzők, hogy 2021-ben a washingtoni adminisztráció jelentős pandémiás támogatást nyújtott az amerikai kisvállalkozásoknak, s 

a bőséges járványpénz mesterségesen életben tartott eleve bukásra ítélt startupokat.

A legtöbb vállalat, amelyet most felszámolunk, őszintén szólva már egy-két évvel ezelőtt megérdemelte volna, hogy lehúzzuk a rolót

– mondta Barry Kallander, a KallanderGroup felszámolócég elnöke.

A kockázatitőke-ügyletek negyedévenként
 

A PitchBook-NVCA Venture Monitor jelentése szerint az Egyesült Államokban a kockázatitőke-hátterű vállalkozások 346 milliárd dollár kockázati tőkét vontak be tavaly előtt. 

A kockázatitőke-piac hanyatlását jelzi, 

hogy az amerikai startupok 37 milliárd dollárt gyűjtöttek az idei első negyedévben, ami 55 százalékos visszaesés év per év alapon.