Hetvenöt éve nem volt arra példa, hogy az Egyesült Államok részvénypiacának ötszáz tagját követő S&P 500 mutató ennyire sokáig tartózkodjon a medvepiaci technikai zónában. Az index kurzusa még tavaly nyáron csúszott bele a csökkenő trendet jelentő medvepiaci zónába, az azóta eltelt 248 kereskedési napot pedig mindvégig ott is töltötte. Egy medvepiac kezdetéről akkor beszélhetünk, ha egy adott mutató értéke legalább 20 százalékot csökkent egy közelmúltbeli csúcsához mérten.

Polygonal,Bull,And,Bear,Shape,Writing,By,Lines,And,Dots
Kezdődhet a bikafutam az S&P 500 kurzusa számára.
Fotó: Tzido Sun

A negatív sorozat ugyanakkor a tegnapi kereskedés lezárultával megtört, így a mutató ismét a bikapiac nyújtotta lendületes emelkedés felé veheti az irányt. 

Erre a történelmi tapasztalatok szerint minden esélye meg is van: a medvepiaci kilépést követően az index állása egy éven belül átlagosan 9,33 százalékos emelkedést könyvelt el, az esetek 61,54 százalékában pozitív irányba változtatva meg a mutató értékét.

Érdekesség, hogy a medvepiaci exitet követően egyhetes és három hónapos távlatban rendre visszaesést mértek az index értékében, az esetek mindössze 34,6–38,46 százalékában könyvelve el pozitív változást – ennek értelmében az elemzők által is várt nyári korrekció egyre biztosabb lábakon áll.

A kétezres évek elején és a 2008-as világválság során esett nagyot a mutató

A második világháború óta tapasztalt 14 medvepiacot követő kilépések után mindössze két esetben, 2000 és 2002, illetve 2007 és 2009 között volt arra példa, hogy a mutató értéke több mint 20 százalékos csökkenést elkönyvelve visszacsússzon a negatív zónába.

A legtöbb idő, amit az S&P 500 index medvepiaci körülmények között töltött, 484 munkanap volt.

Lemarad, ha kimarad – Folytatódhat a rali az amerikai tőzsdéken

A mostoha tavalyi év után idén jó formában van az S&P 500 index, a várhatóan a végéhez közeledő kamatemelési ciklus, az adósságplafon felfüggesztése és a FOMO is a parkettre csábítja a befektetőket. Rizikófaktorból továbbra sincs hiány, a szaporodó céláremelések mellett akad több elemző, aki a második fél évben lefordulásra számít.

Az átlagos medvepiaci környezet 142 kereskedési napig tart a mutató számára. A most végződő medvepiac legmélyebb pontja és a mutató felfelé való kitörése közt 164 kereskedési nap telt el, ami alig harminc nappal maradt el a történelmi rekordot jelentő 1958-as 191 kereskedési napra nyúló futamtól. Ez a kitörés átlagosan 61 nap alatt szokott megtörténni az S&P 500 kurzusával.

A most véget érő medvepiac hosszúnak igen, kiemelkedően mélynek nem nevezhető a történelmi példákat látva: a 2008-as világválságban 57 százalékot csökkent az S&P 500 értéke, 2000 és 2002 között 49 százalékot, míg 1973–74-ben 48 százalékot vesztett értékéből a mutató, ezek mellett apró gödörnek tűnik csak az elmúlt egy év 25 százalékos vesszőfutása.

Az index értéke még a közelmúltbeli erősödés ellenére is több mint 10 százalékra van a legutóbbi, 2022 január 3-i csúcsától.