BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyot ment a Magyar Telekom, megbotlott az OTP

A BUX index értékvesztéssel kezdte a hetet.

Átlag alatti forgalom mellett felemás napot zárt a pesti tőzsde a hét első napján, a BUX index 0,34 százalékkal, 64 763 pontra süllyedt a záró gongszót megelőzően. A parkett forgalma hatmilliárd forint volt.

_VEZ445120231016 Budapest Budapesti Értéktőzsde  BÉT Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG20231016 Budapest 
Budapesti Értéktőzsde  
BÉT 

Fotó: Vémi Zoltán  VZ  Világgazdaság  VG
Értékvesztéssel kezdte a hetet a BUX.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A nap legnagyobb nyertese egyértelműen a Magyar Telekom volt: a távközlési részvények 1,57 százalékkal 777 forintig meneteltek 380 millió forintos forgalom mellett. A Mol papírjai eközben a nap végére egy jelentős erősödést követően visszakerültek a tegnapi záróértékükre, 2900 forintos árfolyamon zárták a napot 763 millió forintos forgalom mellett.

A blue chipek másik fele kifejezetten rosszul kapta el a rajtot: az OTP részvényei 0,95 százalékkal 16 690 forintig süllyedtek 3,9 milliárd forintos forgalomban, míg a Richter papírjai 517 millió forintos érdeklődés mellett 0,36 százalékkal 9800 forintig estek.

Czibere Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta: a nemzetközi piacok kedvező hangulata ellenére a BUX alacsony forgalom mellett mínuszban zárt a hét első kereskedési napján, a magyar részvényindexet főként az OTP húzta le. Sajtóhírek szerint a bank a romániai leányvállalatának eladása után Ukrajnában vehet bankot, valószínűleg ezt ítélik kockázatosnak a befektetők – jelezte a szakértő.

Hozzátette: jelentősebben mozgott a Magyar Telekom árfolyama is, erősödött a részvény, bár a vállalattal kapcsolatban nem érkezett piaci hír. 

A forint a nap folyamán látványos kilengéseket követően az euróval szemben 0,06 százalékkal 387,13-ig gyengült, míg a dollárral szemben egy lényegi korrekciót követően 359,3-ig kúszott vissza a jegyzés, ami napon belül még így is 0,16 százalékos értékvesztés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.