BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Temu alapítója lett Kína leggazdagabb embere

A 44 éves Colin Huang korábban a Google programozójaként dolgozott, mielőtt létrehozta a fél világot meghódító webshopot. A Temu alapítója 48,6 milliárd dolláros vagyonával állhatott fel a kínai milliárdosok dobogójának legfelső fokára.

Immáron Colin Huang, a Temu mögött álló PDD (PinDuoDuo) Holdings alapítója a leggazdagabb kínai milliárdos, miután az üzletember vagyona elérte a 48,6 milliárd dollárt – derült ki a Bloomberg naprakész milliárdosindexéből. A 44 éves vállalkozó Zhong Shanshan üdítőgyártó-mogult taszította le a trónról.

Pingduoduo CEO and Founder Colin Huang Interview, Temu,
Colin Huang, a Temu alapítója immáron Kína leggazdagabb emberének mondhatja magát / Fotó: GettyImages

A Temu alapítója nem először szerepel a szupergazdagok között

A volt Google-programozó Huang több visszafogottan sikeres vállalkozás után alapította meg a Temu csak Kínában működő, Pinduoduo névre hallgató elődjét, ami profilját tekintve ugyanazt csinálja a mai napig, mint a Temu az ország határain kívül: már-már piszkosul olcsón kínált rengeteg terméket a ruházati kellékektől kezdve az elektronikai eszközökig bezárólag. 

A Pinduoduo a pandémia alatt hatalmas népszerűségre tett szert, a Covid-korszak alatt 

Huang vagyona elérte a 71,5 milliárd dollárt is.

Az üzletember azonban amilyen gyorsan felkerült a milliárdoslista csúcsának közelébe, olyan gyorsan le is zuhant onnan a lezárások végeztével, amikorra korábbi vagyonának 87 százalékát elvesztette – ezzel ugyanakkor nem volt egyedül, mivel a kínai kormányzat ekkortájt csapott le nagy erőkkel az ország leggazdagabb vállalkozóira.

Huang ugyanakkor tántoríthatatlanul hitt üzleti modelljének életképességében, ezért kilépett a Pinduoduóval a nemzetközi porondra: Kínán kívül már a Temu márkanév alatt futtatta fel webshopját, mely az amerikai megjelenést követően gyakorlatilag azonnal az alkalmazásletöltési listák első helyéig menetelt.  A profilbővítés pedig minden várakozást felülmúló sikert hozott Huang számára: 

a PDD csoport tavaly már 35 milliárd dolláros bevételről számolt be, ami 90 százalékos növekedést 

jelentett a 2022-es eredményhez mérten, a lendület pedig egyelőre megállíthatatlannak tűnik – még úgy is, hogy amerikai lobbisták egy csoportja fel szeretné számolni a Temu számára hatalmas versenyelőnyt kínáló vámmentességi kiskaput, amin keresztül a kínai webshop vásárlói 800 dollár alatti rendelés esetén extra terhek nélkül kaphatják meg rendeléseiket.

A Temu jelenleg a növekedésről szól: vonzzuk az embereket az oldalra, hogy vásároljanak, aztán ahogy egyre inkább függővé válnak, akkor talán azt is elfogadják majd, ha egy kicsit feljebb toljuk az árakat

mondta Neil Saunders, a GlobalData Retail kiskereskedelmi elemzője a Bloombergnek a Temu jelenlegi stratégiájáról.

Nem mentes a botrányoktól a Temu működése

Huang villámgyors újbóli meggazdagodása és a Temu már-már hihetetlenül alacsony árai mögött ugyanakkor találni bőven ellentmondásokat és botrányokat: az egyik legélesebb kritika, ami Huangot éri, munkavállalóinak munkakörülményeit illeti, melyeket már a foglalkoztatásvédelmi hatóságok is elkezdtek vizsgálni 2021-ben azt követően, hogy a PDD csoport egy alkalmazottja életét vesztette munka közben.

A Temu anyavállalata a hírek szerint minden alkalmazottjától megköveteli, hogy heti hat napot, napi 12 órában ledolgozzon, és ha kell, szó nélkül maradjon túlórázni is, amíg a kiadott munka nincs készen. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.