A korai búcsú miatt távozik a katari labdarúgó-világbajnokságon nyolcaddöntőig jutott spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Luis Enrique, helyét Luis de la Fuente veszi át.

Luis Enrique no longer coach of Spain.
Luis Enrique állásába került a korai spanyol kiesés.
Fotó: Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP

Az 52 esztendős szakember együttese kedden gól nélküli döntetlent játszott Marokkóval, a tizenegyespárbajban pedig 3–0-ra maradt alul. A találkozó után Enrique megvédte csapatát és vállalta a felelősséget, mondván: ő jelölte ki az első három rúgót, aki egyformán elhibázta kísérletét.

Akkor a spanyol nemzeti csapatot másodízben irányító szövetségi kapitány a jövőjét firtató kérdésekre úgy válaszolt: nem időszerű erről beszélni. Csütörtökön a spanyol szövetség közösségi oldalán közölte: Enrique távozik.

Először 2018-ban nevezték ki az ibériai együttes élére, a következő nyáron távozott lánya súlyos betegsége miatt. A kilencéves Xana abban az évben augusztus végén elhunyt csontrákban, Enrique pedig novemberben visszavette a kispadot a csapatot a távolléte alatt irányító Robert Morenótól. Kontraktusa év végéig szólt, a helyét a 61 éves Luis de la Fuente veszi át, aki korábban a többi között volt az Athletic Bilbao és az Alaves vezetőedzője is, 2013-tól pedig utánpótlás-válogatottaknál dolgozott, tavaly óta az U23-as együttest irányította.

Katari vb: továbbra is a brazilok a fő favoritok

A fogadók, elemzők továbbra is Brazíliát látják a december 18-án véget érő labdarúgó-világbajnokság legnagyobb esélyesének, de Svájc kiütése után a portugálok is feljöttek a listán. A négy évvel ezelőtti ezüstérmes horvátokat ezúttal nem várják a döntőbe. A tornán szereplő labdarúgók piaci értékére is hatással van a katari versenysorozat.