Közel más fél éve tart az orosz–ukrán háború, és az idén lesz a második éve, hogy nem lesz tengerparti nyaralás Ukrajnában, legalábbis jelentős részén, hiszen az ország fekete-tengeri partszakaszának nagy részét és az azovi-tengerinek az egészét megszállták az orosz erők. Korábban a Világgazdaság beszámolt arról, hogy 

hiába van az országban háború, sok ukrán család próbál valamit megőrizni a régi idők normalitásából, és elindulnak nyaralni a következő hónapokban

Az Állami Turisztikai Fejlesztési Ügynökség (DART) a nyári üdülési szezon kezdete előtt frissítette az ország körüli utazásokra vonatkozó szabályait. A DART webhely különösen Ukrajna 15 régiójában számolt be a hadiállapot idején érvényben lévő szabályozásokról, illetve azt foglalta össze, hogy melyek a biztonsági szabályok a nyári szünet alatt, mi tilos egy nyaralás alatt, továbbá milyen engedélyek és korlátozások léptek életbe a hadiállapot idején. 

In Kyiv People Enjoy Warm Weathe
People rest and enjoy warm weather on Saturday afternoon on the famous promenade by the banks of Dnipro River in central Kyiv, the capital of Ukraine on May 20, 2023. Despite horrors of night intense drone and missile attacks on Kyiv this month as the full scale invasion of Ukraine by the Russian forces continuous, Ukrainians enjoy the sun in the day (Photo by Dominika Zarzycka/NurPhoto) (Photo by Dominika Zarzycka / NurPhoto / NurPhoto via AFP)r
Az ukránok próbálnak valamennyit megőrizni a normalitásból. Fotó: Dominika Zarzycka / AFP

Az UNIAN hírügynökség szemléje szerint a biztonsági szabályok tekintetében teljesen általános előírásokat fogalmaz meg a DART: az utazás megtervezésekor érdemes tájékozódni az útvonalán található menedékhelyekről. Ha valaki bizonyos turisztikai helyszíneket szeretne felkeresni, látogatás előtt ellenőriznie kell azok nyitvatartási idejét. A turistautak tervezésekor érdemes figyelembe venni a kijárási tilalom fennállását és időtartamát egy adott régióban.  

A szabályozás szerint Ukrajna egész területén tilos a rafting, a túrázás, a gyaloglás és a kirándulások a kritikus infrastruktúra, katonai és stratégiai létesítmények közelében. A fehérorosz és orosz határhoz közeli turisztikai pontokat szintén tilos megközelíteni. Korlátozások vonatkoznak egyes hegyi útvonalak, erdők látogatására is. A pihenés Ukrajna keleti és déli részén, különösen a frontövezetekben veszélyes, érdemes tartózkodni az olyan területektől is, amelyek megszállás alatt voltak. 

Az idén az ukránoknak a tavalyi évhez hasonlóan el kell felejteniük a Fekete- és az Azovi-tenger partján folyó tengerparti nyaralást. 

Utóbbi partvidékét teljesen elfoglalták az oroszok, a Fekete-tenger pedig elérhetetlen az aknaveszély és a rakétatámadások miatt. 

Az ukrán hírügynökség összeállítása szerint viszonylag biztonságosak az ország középső és nyugati régiói, azonban még ezeken a területeken is érvényben vannak bizonyos korlátozások, amelyek az egyes területeken eltérők lehetnek.

Kijevben  és a kijevi régióban tilos lakott területen kívül erdőket és zöldterületeket látogatni. Az evezés is tilos.

A csernobili zóna továbbra is zárva van a látogatók elől, a kijevi régióban azonban nyitva vannak a szállások, a múzeumok.

A Cserkaszi régióban a vizek közelében lehet piheni, de csak azoknál, amelyeket a Regionális Államigazgatási Hivatal engedélyezett. Hivatalosan öt strand van Cserkasziban: három közösségi és két privát. De az erdők látogatása szigorúan tilos.

A Poltava régióban is tilos erdőket látogatni. Az úszás megengedett, de vízi jármű nélkül, kivéve, ha az sportesemény részeként történik. 

A Vinnicja régió összes turisztikai helyszíne a megszokott módon látogatható, egyes múzeumok azonban a háború alatt nem működnek. Turisztikai tevékenység engedélyezett a vizeken, kivéve, ahol kritikus infrastrukturális létesítmények vannak, valamint a határzónában. A régió területén az erdőlátogatás tilos. 

A Zsitomir régió területén a bogyók, gombák és gyógynövények erdőkben való gyűjtése engedélyezett, kivéve azokat a területeket, amelyek 20 kilométerre vannak Ukrajna és Fehéroroszág határának vonalától, valamint az ideiglenesen megszállt területeken. A kritikus infrastrukturális létesítmények közelében található tározók zárva vannak, a többi készen áll a nyaralók fogadására. 

A térség kulturális intézményei közül csak olyanok működnek, amelyekben menedékhely van.

A Dnyipro régióban tilos a vitorlázás, a sétahajózás, valamint a vizeken található szórakozóhelyek látogatása. Ezenkívül tilos az erdőket járni, a régió múzeumai és színházai a hadiállapotról szóló törvény által előírt követelményeknek megfelelően működnek. 

Volhíniában nincsenek korlátozások a kiállítások, mozik, múzeumok és más turisztikai helyek látogatására vonatkozóan, azonban bizonyos tilalmak vannak a hidak alatti tavakon raftingolásra és a fehérorosz határ közelében lévő erdők látogatására.

Lviv régióban be lehet sétálni az erdőbe, de járművel vagy más közlekedésre alkalmas eszközzel tilos behajtani. Ez alól csak azok az esetek képeznek kivételt, amikor egy tranzitút vagy kerékpárút halad át az erdőn. Tüzet csak a kijelölt helyen szabad gyújtani. 

Tilos a kirándulások, túrák, raftingolás a kritikus infrastruktúra, katonai és stratégiai létesítmények közelében lévő útvonalakon.

Kárpátalján be lehet menni az erdőkbe, az Uzsanszkij Nemzeti Park és a Kárpátok Bioszféra Rezervátum egy része azonban le van zárva, ezek a területek más államokkal határosak, például a Pop Iván hegycsúcs és a Yelsky vízesés is zárva van a látogatók előtt.  

Az Ivano-Frankivszk régióban lehet hegyet mászni és erdőket látogatni. A  Bukovel üdülő területén tilos az erdőben terepjáróval, babakocsival és motorkerékpárral közlekedni. 

Ternopil régióban az erdők látogatása is megengedett. Itt minden turisztikai létesítmény a megszokott módon működik. A régióban most új, illetve meglévő gyalogos és kerékpáros turizmusútvonalakat fejlesztenek ki és javítanak. Ternopil, Terebovlya, Csertkovo és Zaliscsik város turisztikai információs központjai a helyi turisztikai termékeket népszerűsítik és kirándulási programokat tartalmazó helyi turisztikai útvonalakat hoznak létre.

A Rivne régióban a katonai közigazgatás nemrég engedélyezte az erdőkbe való bejárást és bogyók szedését, de nem az egész területen. Tilos hat területi közösség északi részeit felkeresni.

A Hmelnickij régióban minden turisztikai létesítmény a szokásos módon és a jóváhagyott menetrend szerint működik. Az erdők látogatása nem tilos, azonban vannak bizonyos korlátozások: nem szabad tüzet rakni, az erdőbe behajtani, kivéve a kerékpárral.

A csernovici régióban ó minden turisztikai helyszín a megszokott módon működik, a jóváhagyott ütemterv szerint. Nincs még döntés az erdőlátogatás megtiltásáról. A határsávtól 5 kilométerre található turisztikai helyszínek csak a határőrség engedélyével látogathatók.  

Amint arról az UNIAN korábban beszámolt, az ukránokat halálos veszélyre figyelmeztették az ország legismertebb strandján, Csornomorszk városában.