Miközben a jövedéki adó jelentős emelésére készül a kormány, az egészségügyi szakemberek igencsak egészségtelen intézkedést szorgalmaznak. Egyes elképzelések szerint a cigaretta jövedéki adójának egy részét a káros szenvedélyek hódolóinak kezelésére, azaz az egészségügyi ellátórendszer büdzséjébe kéne visszaforgatni. A Csiba Gábor kórházigazgató nevével fémjelzett, "szenvedély-, illetve hamburgeradónak" emlegetett koncepciónak csupán egyetlen, ám annál nagyobb szépséghibája van: a fokozottan káros, kézzel sodort cigik felé tereli a dohányosokat – áll a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület közleményében.
A gyári, dobozos cigaretták jövedéki adótartalma jóval nagyobb, mint a kézzel sodorté, egy-egy doboznyira vetítve több mint 300 forint már most is az árelőny, ami a tervezett intézkedés nyomán várhatóan tovább emelkedik, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb teret hódít majd a jóval ártalmasabb sodort cigi.
Egy nemrég készített norvég felmérésből kiderült, hogy a kézzel sodort cigaretta jóval nagyobb kockázatot jelent a tüdőrák kialakulásában, mint a gyári csomagolású. A válaszadó tüdőrákos betegek csupán 6 százaléka nem dohányzott soha, viszont a dohányosok döntő többsége (88 százalék) saját maga készítette cigarettáját.
Érdekes tény, hogy annak ellenére volt több tüdődaganatos betegség a sodort cigarettát szívók körében, hogy ők kevesebbet, átlagosan napi 15 szálat szívtak el, a gyári csomagolásút kedvelők egy teljes dobozával szemben. A rák kialakulásának kockázat-növekedésének hátterében minden bizonnyal az áll, hogy az otthon sodort cigaretta lazább szerkezetű és több dohányt tartalmaz a gyárihoz képest. Ennek következtében lényegesen nagyobb mennyiségű kátrány és akár tízszer több nikotin kerülhet egy saját készítésű cigarettát elszívó dohányos tüdejébe.
A sodort cigaretta papírjának az elégetése nagyon sok káros anyagot tartalmaz még, valamint a magas hőfok, amin elégeti a dohányt, több mint 700 Celsius fok, szintén több mint 700-800 káros, többek között rákkeltő anyagot bocsát ki – állítja Brugós László tüdőgyógyász. A szakember úgy véli, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a dohányzási formák közül pontosan a legkárosabb terjed el, mert iparilag ezt lehet a legkönnyebben, legkevesebb ráfordítással és a legnagyobb haszonnal eladni.
Évek óta folyamatosan emelkedik a sodrós dohány piaci részesedése a dohánytermékek piacán, ami aggodalommal tölti el az egészségügyi döntéshozókat és a dohányzásellenes szervezeteket. Mára minden ötödik szál cigarettát maguk sodornak meg a dohányosok.
A sodrós cigi térnyerése a dohánytermékek általános drágulása mellett amiatt van, hogy a zacskós dohány és a cigaretta közötti adókülönbözet folyamatosan emelkedik. Egy csomag átlagos cigi és 20 szál sodort ára közötti különbség a 2005-ös nem egészen 280-300 forintról 350-370 forintra emelkedett. Míg egy doboz Sopianae 580 forintba kerül, addig egy kb. negyven szál cigi előállítására alkalmas zacskó dohány 430 forintot kóstál.
A zacskós dohány terjedésére rásegített a válság is, amit jól mutat a zacskós dohány fogyasztását jellemző regionális különbség. Míg az ország keleti felében minden negyedik elszívott cigaretta kézzel sodort, addig Budapesten és Pest megyében csak minden huszadik cigi készül zacskós dohányból. A fogyasztók eleve elmozdultak a drágább cigaretták felől az olcsóbbak irányába, de a keleti országrészben már a csempészett fekete cigaretták forgalmát is elkezdte veszélyeztetni a sodrós dohány - derül ki az AC Nielsen Magyarország adataiból.
Míg a dobozos cigi tartalma legalább ellenőrzött, a nikotin, kátrány és szénmonoxid kibocsátás kötelezően szerepel a dobozokon, így a fogyasztó legalább tudja, hogy mit szív, addig a sodrós dohányt szívóknak fogalmuk sincs arról, hogy mennyi káros anyagot visznek be a szervezetükbe, ráadásul jellemzően nem használnak füstszűrőt, így a füst mindenféle szűrés nélkül kerül a tüdejükbe.
2005-ben egy doboz átlagos cigi (Sophianae) adótartalma 318 forint volt, az ugyanennyi cigi előállítására alkalmas sodrós dohányé pedig 108 forint volt. Már ez is jelentős különbség volt, de a cigaretták relatív olcsósága miatt ez még nem ösztönözte a zacskós dohány fogyasztását. Azóta ugyanennek a cigarettának az adótartalma 421 forintra nőtt, miközben a sodrósé 169 forintra változott. Nem javít a helyzeten a 2010-re tervezett jövedéki adó módosítás sem, mert bár az olló nem nyílik tovább a dohánytermékek általános drágulásával kombinált adóösztönzés fennmarad. Mindemellett az illegális piac fokozott térnyeréséhez is vezet a legutóbbi adóemelés.
Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke az úgynevezett "szenvedély-, illetve a hamburgeradó" bevezetését szorgalmazza (ebben a jövedéki adóbevétel bizonyos hányadát az ágazatba forgatnák vissza), amiből 25-30 milliárd forintos, kifejezetten egészségügyi bevételre lehetne szert tenni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.