BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
null

Pénz nélkül maradhatsz nyaralás alatt– van megoldás

Legyen az PIN-kód, tranzakció vagy egyéb, kártyahasználattal összefüggő tevékenység, a K&H csoport kidolgozott egy öt pontból álló védelmet a pénzünk biztonsága érdekében. Például hogy miként lehetséges megúszni a pluszköltségeket külföldön, és a kiskapukra is rávilágít.

Nem sok minden lehet bosszantóbb annál, mint nyaralás közben pénz nélkül maradni. A bankkártyák védelme érdekében öt jó tanácsot osztott meg a K&H csoport a közleményében azért, hogy senkinek ne legyen problémája az utazások során.

Fesztiválok, bulik, vízparti ejtőzés, táborok, valamint számos sportesemény kínál önfeledt szórakozást nyáron a fiataloknak. Azonban a kikapcsolódás idején is óvatosan kell bánni a bankkártyával és a fizetésre alkalmas mobiltelefonnal: 

fenntartással kell kezelni a beérkező e-maileket és sms-eket, amelyekben egy linkre kattintásra vagy egy csatolmány megnyitására próbálják meg rávenni a fiatalokat a csalók

‒ hívta fel a figyelmet Nagy Ádám Péter, a K&H információbiztonsági vezetője.

A szakember kiemelt 4+1 „zsebbe vágó tanácsot szülőknek és gyerekeknek egyaránt.

1. Ne írd fel a PIN-kódot, főleg ne a kártya mellé

A PIN-kód a kártya védelmét szolgálja, és még mindig akadnak olyan ügyfelek, akik a PIN-kódjukat a kártyájuk közelében tartják, rosszabb esetben magára a kártyára írják rá. Ezzel pont a titkosítás alapszabályát szegik meg, és így értelmét veszíti a PIN-kód.

A legjobb megoldás a kártya digitalizálása és a mobiltelefonos, okosórás fizetés. 

Ebben az esetben különösen fontos szem előtt tartani, hogy az eszközhöz csak a tulajdonosnak legyen hozzáférése, hiszen az virtuális pénztárcaként működik. 

A telefont minden esetben zárolva kell tartani, ráadásul a mérete miatt elveszíteni is könnyű, vagy akár ellopni. 

Érdemes észben tartani azt is, hogy akinek a biometrikus azonosítója fel van véve a telefonba, szintén hozzáfér a mobilbankhoz.

2. Ha külföldre mész, előtte szólj a banknak

A külföldi utazásnál tájékozódni kell arról, hogy a célországban melyek a kártyaelfogadási szokások, számítanak-e fel külön költséget a kártyás fizetésekre. 

Érdemes az utazást jelezni a banknak, különösen távoli, egzotikus célországok előtt. 

Azért szükséges, mert sokan inkább csak belföldön használják a kártyájukat, a nagyobb külföldi költések pedig ne adjanak gyanút arra, hogy a kártyaadatokkal más országban csalók élnek vissza.

3. Tájékozódj a tranzakciók áráról

Szükség lehet külföldön is készpénzre, de az utazás előtt érdemes utánanézni, hogy milyen kiadásokkal jár egy-egy ATM-es tranzakció.

Országtól és banktól függően igen drága mulatság is lehet az ATM-es készpénzfelvétel.

A pénzfelvételt először euróban vagy dollárban számolják, és csak utána váltják forintra az adott összeget. Tanácsos tájékozódni arról is, hogy milyen árfolyamokon történnek ezek a tranzakciók.

pénz
Pénz nélkül nem jó nyaralni, vigyázz a kártyádra / Fotó: Shutterstock

 

4. Ellenőrizd a kártya érvényességi idejét

Érdemes ellenőrizni a kártya lejárati idejét, mert lejárt kártyát nem lehet használni sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra.

Azt is érdemes megnézni, hogy milyen vásárlási és készpénzfelvételi limitek vannak beállítva a kártyán. Ezt a mobilbankban könnyen át lehet állítani, mert elképzelhető, hogy nagyobb összeget kell kifizetni, például a szálláshelyen. Minden esetben javasolt 

nagyobb összeg kifizetés után visszaállítani a limitet egy olyan összegre, amely fedezi a kisebb költéseket.

Ha a kártya elveszik vagy ellopják, nem okoz számottevő kárt.

+1 Tudj meg többet a pénzügyekről

A biztonságos bankolás érdekében minden évben megrendezésre kerül iskolásoknak a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő. Éppen azért, hogy a legfiatalabbak is korán tisztába legyenek azzal, hogyan érdemes helyesen használni a kártyákat. Az adathalászattal, biztonságos bankolással, leggyakoribb támadásokkal és a védekezéssel kapcsolatos tudnivalókat is kidolgozta honlapján a pénzügyi szervezet.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.