BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aki kilépne az eurózónából, "öngyilkosságot" követ el

Jean Lemierre szerint "megvan az együttműködés" Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között. az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank volt vezetője a versenyképességi paktumtól való távolmaradásról azt mondta, ha az országnak akad valamilyen "nehézsége", akkor "feszültséget okozhat" az EU-s tárgyalásokon.

A befektetői „ismerik, megértik a magyar helyzetet” – mondta Jean Lemierre, a BNP Paribas elnökének tanácsadója, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) volt vezetője.

„Kívülről nézve azt látom, hogy megvan a megfelelő együttműködés, illetve közös munka a magyar kormány és az IMF között” – nyilatkozta a közgazdász a Figyelőnek. A válságadók kapcsán kifejtette, hogy „ebben a folyamatban konstruktívnak kell lenni”.

„Az Európai Unió egyik alapja a szolidaritás. Ez pedig még erősebb az eurózónában” – válaszolta arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy Magyarország kívül marad a versenyképességi paktumán. Hozzátette: „látjuk jól, milyen segítséget kapnak a többiektől a bajba jutott tagok. Ha pedig szolidaritásról beszélünk, ebben kulcsszerepe van a fair megközelítésnek”.

„Magyarország helyzete persze más, hiszen nem tagja az eurózónának. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy szintén hasznot húz az EU rendszeréből. Elég, ha csak az exportot nézzük, például a jelentős gazdasági növekedést produkáló Németországba irányuló kivitelt. Tehát nagyon oda kell figyelni, miként kezelnek egy ilyen típusú kérdést. Megjegyzem, egykor az adóhatóság vezetője voltam Franciaországban, és úgy vélem, az adókülönbségeken alapuló versenyképesség-növelés nem a legjobb út a fenntartható növekedés megteremtésére. Ennek sokkal inkább záloga például a technológiai fejlődés vagy a megfelelő oktatás” – magyarázta.

A kívülmaradás következményeiről elmondta, hogy ha adódik valamilyen nehézség, és az országnak szüksége lehet az unió rendszerének támogatására, akkor a mostani döntés feszültséget, nehézséget okozhat a tárgyalásokon.

„Az az ésszerű, ha egy kormány az EU szellemiségének megfelelően gondolkodik. Nem jelenti ez például azt, hogy mindenhol ugyanazt az adópolitikát kell végrehajtani, hiszen a körülmények eltérőek. De legalább meg kell próbálni fair játékot játszani a partnerekkel” – tette hozzá.

Arról, hogy az ország 2020-ig nem lépne be az eurózónába elmondta: „e tekintetben a csatlakozás előkészítése a lényeg, s nem a dátumok rögzítése. A túl korai bevezetés nem jó sem az országnak, sem a zónának.”

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.