Az elektromos járművekhez akkumulátorokat gyártó kínai CATL csütörtökön bemutatta új lítium-vas-foszfát (LFP) aksiját, melynek hatótávja egy töltéssel több mint 1000 kilométer lesz. A Shenxing Plus a világ első LFP-akkumulátora, amely ilyen hatótávval büszkélkedhet – mondta Gao Huan, a CATL elektromosautó-részlegének technológiai igazgatója.

Xinhua Headlines: China, Europe see burgeoning potential for EV industrial cooperation, CATL
Új szuperakkumulátort fejleszt a CATL: nagy előrelépés lehet ez az elektromos autóknak / Fotó: AFP

Az LFP-akkumulátorok környezetbarátabbak, mint az elektromos járművekben gyakrabban használt lítium-ionosak. Négy autómodell használja a jelenlegi generációs Shenxing-aksit annak 700 kilométeres hatótávolságával, és 

év végéig több mint 50 típust szerelnek fel vele 

– mondta Gao. 

A CATL profitja növekedést mutatott január–márciusban, miután három hónappal korábban, 2022 óta az első negyedéves profitcsökkenést könyvelhette el a lassuló kereslet és az erősödő verseny közepette – írja a Reuters. A kínai akkumulátorgyártók – köztük a CATL –, gyorsabban növekedtek, mint a riválisok, és a globális elektromos járművek akkumulátorkapacitásának több mint kétharmadát adták tavaly.

A CATL április elején azt is bejelentette, hogy új, legalább öt éven át veszteség nélküli áramleadást ígérő energiatároló rendszert fejlesztett ki, amely a zöldenergiával való rendszerszintű gazdálkodás optimalizálása szempontjából kiemelt fontosságú. A CATL akku-konténereinek sorozatgyártását hamarosan meg is kezdik.