BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hivatalos: Járai lemondott a Költségvetési Tanács vezetéséről

A köztársasági elnök ma délelőtt Kovács Árpádot nevezi ki a Költségvetési Tanács élére. Járai Zsigmond hivatalosan is megerősítette lemondását.

Az Állami Számvevőszék volt elnöke azt követően veszi át a testület vezetését, hogy - mint korábban megírtuk - a múlt héten felajánlotta lemondását Járai Zsigmond.

Járai Zsigmond a lemondását az MTI-nek azzal indokolta, hogy a gazdasági stabilitásról szóló, ez év január 1-jétől hatályos, új törvény a korábbinál jelentősebb feladatokkal látja el a Költségvetési Tanácsot, és ezek elvégzése számára olyan helyzetet teremt, amely egyéb - a köz- és a magánszférában ellátott - funkcióival összeegyeztethetetlen.

Járai Zsigmond elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök kérésére továbbra is elmondja véleményét a gazdaságpolitika alakulásáról, ha arra a kormány kéri.

Járai és testülete az utóbbi időszakban több aggályt és kritikát is megfogalmazotta kormány politikájáról, például a költségvetéshez benyújtott tavalyi módosító javaslatokkal kapcsolatban. A tanács szerint például a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseinek nyugdíjkasszába történő átirányítása csökkenti a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát és előreláthatóságát, így növeli az ilyen kockázatokat.

A Világgazdaság novemberi konferenciáján Járai arra hívta fel a figyelmet , hogy a gazdaságpolitikának sokkal kiszámíthatóbbnak kell ahhoz lennie, hogy a gazdasági növekedés elindulására esély legyen. Az is régóta ismert, hogy Matolcsy György és Járai Zsigmond nem ápolnak egymással felhőtlen, baráti viszonyt.

A Költségvetési Tanács decemberben a jövő évi 0,5 százalékos növekedés elérését is kockázatosnak nevezte.

A Magyar Nemzeti Bank és a PSZÁF összeolvasztásának terve kapcsán elemzők nem tartották kizártnak, hogy Járai kerülhet az összevont intézmény élére. A Nomura elemzője, Peter Attard Montalto decemberben úgy vélekedett, az egyesített új intézmény élére esélyes jelölt lehet Járai Zsigmond, a jegybank jelenlegi elnöke pedig lemondhat az MNB-törvény életbe lépése után.

A Költségvetési Tanács a költségvetés készítésének folyamatát felügyelő független testület, amelynek jelenlegi tagjai Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának elnöke, (akit Schmitt Pál köztársasági elnök jelölt), Domokos László , az Állami Számvevőszék elnöke és Simor András jegybankelnök.

A háromtagú Tanácsot a 2008 végén az Országgyűlés által elfogadott LXXV. törvény alapján hozták létre, amely a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás része volt. A testület tagjait 2011 elején lecserélte a jobboldali kormány, jogkörét megkurtítottát, apparátusa pedig megszűnt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.