Közélet

A ramadán után megindulhat Izrael Rafah ellen

A Gázai övezet legdélibb részén, az egyiptomi határ közelében fekvő Rafahnál több mint egymillió, az övezet északi részéről elmenekült palesztin él ideiglenes szálláshelyeken. Szárazföldi csapatok egyelőre nem hatoltak be a városba, de Izrael a jövő hónap közepén megindíthatja a támadást a település ellen.

A katari tárgyalások legutóbbi fordulójának kudarca után Izrael a muszlim ünnepi hónap, a ramadán április 12-i vége után megindíthatja a támadást Rafah ellen egyiptomi források szerint. Az izraeli hadvezetés szerint a Hamász utolsó bástyájának tartott városban négy-nyolc hétig tarthatnának a harcok, a település lakosságát a kijelölt útvonalakon keresztül a gázai övezet északi részébe evakuálnák.

Fotó: Mohammed Abed / AFP

A Gázai övezet legdélibb részén, az egyiptomi határ közelében fekvő Rafahnál több mint egymillió, az övezet északi részéről elmenekült palesztin él ideiglenes szálláshelyeken. Szárazföldi csapatok egyelőre nem hatoltak be a városba, de az izraeli légierő több légicsapást is végrehajtott. Washington már többször figyelmeztetett, hogy a település megtámadása hiba lenne, valamint Izrael más eszközökkel is elérheti katonai céljait.

Az ENSZ szintén közölte, hogy vérontáshoz vezethet a Rafah elleni offenzíva. Az európai politikusok sem támogatják a lépést, Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnök a múlt héten arról beszélt, hogy humanitárius katasztrófát okozna, ha Izrael szárazföldi hadműveletet indítana a város ellen. Giorgia Meloni olasz miniszterelnök szintén kijelentette, hogy nem támogatja a támadást.

A Times of Israel emlékeztet arra, hogy Egyiptom ellenzi a hadműveletet: az arab ország szerint ez nemcsak Gázában, hanem az egész térségben további eszkalációhoz vezethetne. A lap arról is ír, hogy az Egyesült Arab Emírségek közvetítésével tárgyalások folynak arról, hogy az izraeli túszoknak gyógyszereket juttassanak, cserébe nagy mennyiségű gyógyszert engednek be az övezetbe.

Irán továbbra is teljeskörűen támogatja a Hamászt

Irán teljes körű támogatásáról biztosította a palesztinokat Ali Hamenei ajatollah, az ország legfelsőbb politikai és vallási vezetője Iszmail Haníjével, a radikális iszlamista Hamász politikai bizottságának vezetőjével tartott megbeszélésén. Aníje a nap folyamán Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszterrel is találkozott Iránban.

 

 

közel-kelet izraeli háború gáza Rafah Izrael
Kapcsolódó cikkek