Közélet

Izraeli háború: tüntetések és erőszak söpör végig az Egyesült Államok egyetemein

Már több száz egyetemistát vettek őrizetbe az Egyesült Államokban a palesztinbarát tüntetéseken. A diákok több egyetemi kampuson sátortáborokat vertek fel, és azt követelik, hogy az intézmények szakítsák meg a kapcsolatot az izraeli partnereikkel. A tüntetéseken palesztin zászlókat lengetnek, a hatóságok szerint több helyen a gyűlöletbeszéd határit súrolják.

Tüntetéshullám söpör végig az Egyesült Államok egyetemein. A diákok országszerte demonstrálnak a a Gázában zajló háború ellen. A tüntetők szerint Gázában palesztin népirtás zajlik, és azt követelik az egyetemektől, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot a partner izraeli cégekkel. Az egyetemek és az államok vezetői antiszemitizmust kiáltanak, több demonstrációt rohamrendőrökkel vertek szét a zsidó diákok védelmére hivatkozva.

Students of US universities join Gaza protests
tüntetés
Tüntetések és erőszak söpör végig az Egyesült Államokon / Fotó: Anadolu via AFP

A tüntetések felszámolására több államban mozgósították a rendőrséget, azonban a hatósági fellépések agresszióba fordultak. A demonstrálók összecsaptak a rohamrendőrökkel, a tüntetéseket elindító Columbia Egyetemen több mint 120 diákot vettek őrizetbe.

A legtöbb egyetemen igyekeznek megakadályozni, hogy a tüntetések táborokba szerveződjenek, viszont a hatósági fellépés csak tovább fűti a diákok haragját. Már olyan helyeken is elkezdődtek a demonstrációk, mint Pittsburgh és San Antonio. Sok egyetemen már csak azért is tüntetni kezdenek a hallgatók, hogy kiálljanak a columbiai diáktársaik mellett.

 

Egyetemi tüntetések: letáboroznak a campusokon a felháborodott egyetemisták

A táborokba szerveződést is szó szerint kell érteni. A Columbián a hallgatók sátrakat vertek fel a campuson, és így folyamatos akadályozzák az egyetemi munkát.

Pro-Palestinians students demonstrate at Columbia University
Fotó: Anadolu via AFP

Az amerikai tüntetések természetesen a tengeren túlra is átterjedtek. Párizsban, Kairóba és Sydney-ben is elkezdődtek a demonstrációk, bár nem olyan intenzitással, mint az USA-ban.

Az Egyesült Államokban a tüntetések már a legfelsőbb politikai körökig is eljutottak. A képviselőház elnöke, Mike Johnson a New York-i Coumbia campusára utazott, hogy személyesen egyeztessen a tiltakozás szervezőivel. Johnson azt is közölte, hogy az egyetem elnökének, Nemat Shafiknak le kell mondania, ha nem tudja megoldani a helyzetet.

Kirúgta az izraeli szerződésük miatt tiltakozó dolgozóit a Google

A vállalat szerint a tiltakozók kollégáikat fizikailag is megzavarták, ugyanakkor a tüntetők szerint olyanokat is kirúgott a keresőóriás, akik részt sem vettek a demonstráción.

Mike Johnson mindezek mellett rendkívül erős kijelentéseket tett. A republikánus politikus szerint a tiltakozások veszélyeztetik a zsidó egyetemisták biztonságát, és minden intézményvezetőt alkalmatlannak nevezett, aki nem tudja kordában tartani a hallgatókat. 

Kijelentette, hogy a kongresszusnak meg kell vonnia a finanszírozást azoktól az egyetemektől, amelyek nem számolják fel a tüntetéseket. Johnson szerint végső esetben a Nemzeti Gárdával kell szétverni a demonstrációkat.

A képviselőház elnöke azzal indokolta a radikális javaslatai, hogy az egyetemi tüntetéseken zsidók elleni gyűlöletbeszédek hangzottak el, valamint egyes tüntetők támogatják a Hamász terrorszervezetet.

A legnagyobb új tüntetés szerdán robbant ki az austini Texasi Egyetemen. A tömeget a campuson rohamrendőrök és lovasrendőrök oszlatták fel, legkevesebb 34 embert őrizetbe vettek. Texas kormányzója közölte, hogy az őrizetbe vételek addig folytatódnak, amíg az egyetemisták le nem állak a tüntetésekkel.

Ezeknek az antiszemita diákoknak a börtönben van a helyük

– mondta Greg Abbott kormányzó.

A Los Angeles-i Dél-kaliforniai Egyetemen szintén tábort készültek verni a tüntetőt a campuson, de a kivonuló rendőrök ezt megakadályozták. Itt csak egy embert vettek őrizetbe. Az intézkedés közben a tiltakozó diákok azt skandálták a rendőröknek, hogy „Szégyen”. Estére sikerült teljesen kiszorítani a hallgatókat az egyetem területéről.

A tüntetéshullám futótűzként terjed az USA-ban, a nyugati parton egyre brutálisabb módszerekkel lépnek fel a diákok ellen. A tiltakozók szerint egyértelműen az látszik, hogy meg akarják akadályozni, hogy a keleti partihoz hasonló demonstrációk kialakulhassanak.  

A Harvardon elejét vették az összetűzéseknek, és még az előtt lezárták a campus központi részeit, hogy a diákok bevonultak volna oda. Mire a tüntető hallgatók elkezdték volna felállítani a sátraikat, már csak az egyetem külső részeiig jutottak.

A kaliforniai Arcatában található Cal Poly Humboldtban az egyetem vezetése azt közölte, hogy a hétvégékre az intézményt teljesen lezárják, hogy ne alakulhasson ki állandó demonstráció. Az egyetemen a hallgatók két épületet elfoglaltak, a vezetés pedig nem akarja, hogy a demonstráció jobban elterjedjen.

 

tüntetés palesztin Egyesült Államok egyetem
Kapcsolódó cikkek