Megkezdte a kétoldalú egyeztetéseket a magyar–szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Czepek Gábor – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM), aki márciusi kinevezése után találkozott szlovák tárgyalópartnerével, Andrej Kasanával, a bős–nagymarosi vízerőműrendszer építéséért és üzemeltetéséért felelős kormánymegbízottal csütörtökön Apponyban.

20191118_0024_MOR2019.11.18.                     Dr. Czepek Gábor  vezérigazgató, Szerencsejáték Zrt. Fotó: Móricz-Sabján Simon20191118 Budapest                      Dr. Czepek Gábor  vezérigazgató  Szerencsejáték Zrt. Fotó: Móricz-Sabján Simon  MOR  Világgazdaság  VG bős-nagymaros
A bős–nagymarosi ügyben Czepek Gábor államtitkár tárgyal a szlovák kormánnyal / Fotó: Móricz-Sabján Simon

A magyar kormánybiztos kiemelt feladata, hogy kétoldalú egyeztetések útján feltárja a kompromisszumos megoldás lehetőségeit a bősi erőmű ügyében több évtizede fennálló vitás kérdésekben. A magyar–szlovák kapcsolatok biztató alakulása az első megbeszélés tapasztalatai szerint is kedvező alapot teremthet a rég időszerű megállapodásra – írták.

A nagymarosi építkezést 35 éve függesztették fel, a mindkét fél számára elfogadható megoldás pedig mindmáig várat magára, például a Duna vízhozamának megosztásában vagy energetikai kérdésekben.

Czepek, az EM közigazgatási államtitkára március 12. óta a magyar–szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztéséért felelős kormánybiztosként is dolgozik. E szerepkörében tárgyalási állásponttervezetet kell kidolgoznia a bős–nagymarosi vízlépcsőrendszer ügyében. A kinevező határozat a kormány képviseletére hatalmazza fel a kormánybiztost az energetikai, környezetvédelmi, szakpolitikai és nemzetközi jogi egyeztetéseken.

Magyarország és Szlovákia adottságai, kihívásai szakpolitikai szempontból jórészt hasonlóak, helyzetüket összességében inkább jellemzi az egymásrautaltság és érdekazonosság. A kormánymeghatalmazottak megállapodásuk szerint kormányaiknak javasolják, hogy intenzív és dinamikus párbeszédet folytassanak a kapcsolódó ügyek áttekintéséhez és a közös célok eléréséhez. 

Egyetértettek abban, hogy az évtizedek óta fennálló jogvitákat rövid időn belül le kívánják zárni. A kormánybiztos és szlovák kollégája rögzítették, hogy a megbeszéléssorozat következő fordulóját júliusban Magyarországon tartják, addig munkacsoportok dolgoznak ki közös vízgazdálkodási és energetikai téziseket – olvasható a közleményben.

Végleg rendezné Bős–Nagymaros ügyét a kormány a szlovákokkal

Kormánybiztost neveztek ki a magyar–szlovák energetikai infrastruktúra fejlesztésére. Czepek Gábor kiemelt feladata lesz, hogy megkísérelje a bősi erőmű ügyében mindmáig rendezetlen kérdések, több évtizedes viták kompromisszumos lezárását.