Közélet

Közös fegyvergyárakat épít Ukrajna és Lengyelország

A két ország ezzel erősítené meg a frontvonalat és Európa védelmét. A találkozót a lengyel gazdatüntetések miatt rendezték meg, de a háború továbbra is az első számú téma maradt.

Kijevnek több fegyverre van szüksége, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyárakat létesítenek a két ország területén – jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a Donald Tusk lengyel miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten.

lengyel ukrajna ukrán
Denisz Smihal ukrán kormányfő a lengyel kormány képviselőivel tárgyalt / Fotó: AFP

A csütörtöki lengyel–ukrán kormányközi konzultáció napirendjén az ukrajnai fegyverszállítások kiemelt helyen szerepeltek. Smihal megköszönte, hogy Varsó múlt héten bejelentette az úgynevezett „páncélozott képességek koalíciójának” létrehozását, amely célja az ukrán hadsereg védelmi képességeinek növelése.

Azt tervezzük, hogy közös fegyvervállalatok jöjjenek létre Lengyelország és Ukrajna területén, amivel saját és Európa védelmének megerősítését is biztosítanánk

– jelentette ki Smihal.

A lengyelországi gazdatüntetések egyik okáról, az ukrán agrártermékek exportjáról az ukrán kormányfő elmondta: Ukrajna beleegyezett az EU által javasolt korlátozásokba, ám szükségesnek nevezte a Lengyelországgal e téren kötendő kompromisszumot. A kukorica-, repce-, napraforgómag- és búzaexport esetében Kijev a maga részéről kiviteli engedélyek bevezetését rendelte el.

Tusk elmondta: az agrárügyi témákban „egy lépéssel előrehaladtak” a mindkét fél számára kedvező megoldások keresésében. Megerősítette: Lengyelország részt vesz az orosz és a fehérorosz gabona európai behozatalát érintő diplomáciai offenzívában. „Egy lépés választ el attól”, hogy az EU e téren 50 százalékos vámot vessen ki – jelentette ki.

A két kormány közel áll az ukrán fuvarozók lengyelországi tranzitját érintő megoldások véglegesítéséhez, úgy, hogy az áruszállítás ne okozzon zavarokat a lengyel piacon

– jelentette ki a lengyel miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó anyagi, katonai, pénzügyi, diplomáciai értelemben támogatja Kijevet, valamint Ukrajna EU- és NATO-csatlakozását is.

A több lengyel és ukrán tárcavezető részvételével folytatott varsói tárgyalások napirendjén a kulturális javak védelme terén folytatandó együttműködés és energetikai témák is szerepeltek.

 

 

 

Denisz Smihal Donald Tusk Ukrajna Lengyelország fegyvergyártás
Kapcsolódó cikkek