Oroszország csütörtökön megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt az Egyesült Államok által beterjesztett határozati javaslatot, amely egy évvel meghosszabbította volna az Észak-Koreával szemben bevezetett szankciók betartását vizsgáló, 14 éve működő szakértői megfigyelőcsoport mandátumát.

This picture taken on March 13, 2024 and released by North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on March 14 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) saluting personnel during a training competition between the combined forces of the Korean People's Army tank crews at an undisclosed location in North Korea. (Photo by KCNA VIA KNS / AFP) / - South Korea OUT / ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTSTHIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. /
Fotó: AFP

A 15 tagú testületben csak Oroszország szavazott a javaslat ellen, Kína pedig tartózkodott. A Phenjannal szembeni szankciók változatlanul hatályban maradnak, de az azok betartását vizsgáló szakértők munkáját most fel kell függeszteni.

A tanács tagjaként így próbálja meg megakadályozni a szankciók megsértésének független vizsgálatát, ráadásul a szakértők már tavaly jelezték, hogy Moszkva is megsérti a szankciókat

– kommentálta Robert Wood helyettes amerikai ENSZ-nagykövet az orosz vétót.

Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet viszont már a szavazás előtt kijelentette, a nyugati országok meg akarják fojtani Észak-Koreát, és már bebizonyosodott, hogy az észak-koreai nukleáris program ellenőrzését célzó „szankciók a valóságtól elrugaszkodottak és jelentéktelenek”.

Az első észak-koreai kísérleti atomrobbantások után 2006-ban bevezetett és azóta többször is szigorított szankciókat Észak-Korea nukleáris fegyver-, valamint ballisztikus rakétaprogramjának korlátozása érdekében rendelték el. Az Egyesült Államok a közelmúltban azzal vádolta meg Oroszországot, hogy az ukrajnai háborúban olyan katonai felszereléseket és hadianyagokat is bevetett, amelyeket Észak-Koreától kapott, de Moszkva és Phenjan ezt tagadta.

Milliószámra szállítja Észak-Korea a lőszert Oroszországnak

A lőszerszállítmány mellett rakétákkal is támogatták az orosz államot, amelyeket már be is vetettek Ukrajna ellen.