Közélet

Egyre több helyen csak fizetős parkoló van a Balatonnál

Az elmúlt években már olyan méreteket öltött a turistaforgalom a Balatonnál, hogy több településen is fizetőparkolást vezettek be.

A legtöbb balatoni településen nem változnak az idei évben a parkolódíjak, ahogyan a jegyköteles zónák határai is változatlanok maradnak – írja a Sonline.hu, azonban egyre több településnél vezetik be a fizetőparkolást.

Modern,Hotels,On,The,Shores,Of,Lake,Balaton,On,The
 Több településen is fizetőparkolást vezettek be / Fotó: Shutterstock

„Balatonföldváron a megyei tanács 1975-ös határozata állapította meg a fizetős parkolást, úgyhogy nem mi találtuk fel” – fogalmazott Balatonföldvár polgármestere, Holovits Huba a hírportálnak. „A kulturált parkolási körülmények kialakítása és a fizetőzónák kijelölése óta sokkal kezelhetőbb a nyári forgalom” – tetet hozzá. A településen 10 százalékos emelésre számíthatnak az autósok a parkolódíjakban, viszont a zónák változatlanok.

Zamárdiban sem a parkolódíjak, sem a zónák nem változnak, ahogy Balatonbogláron is a megszokott helyeken válthatunk jegyet. „A parton 400 forint az óránkénti díj, míg a város többi részén a Várdombon és a Gömbkilátónál 300 forint” – mondta Mészáros Miklós polgármester. Hozzátette, hogy 

100 millió forintos éves bevételt jelent a fizetős parkolás Balatonboglár költségvetésében. Siófokon ez éves szinten 250 millió forintot jelent a város büdzséjébe

A nyár fővárosában sem változik a parkolás díja ezen a nyáron, tették hozzá.

A fizetőparkolók díja Fonyódon sem változik, sőt az idei évben is biztosít az önkormányzat ingyenes várakozási lehetőséget. „A tavalyi évben béreltünk először a MÁV Zrt.-től egy területet a művelődési házzal szemben, ahol 200 autónak biztosítunk ingyenes parkolási lehetőséget” – hívta fel a figyelmet Erdei Barnabás alpolgármester. 

Negyven éve nem történt ilyen a Balatonon: Közép-Európa legmodernebb hajóit adták át a magyaroknak – képgaléria az új kompokról és katamaránokról

Villámgyors új hajókat avattak a Balatonon. A magyar állam két kompot és két katamaránt vásárolt, ezzel történelmi fejlesztést hajtott végre. Bemutatjuk, miért éri meg a mintegy hatmilliárdos beruházás Magyarországnak.

 

parkolódíj balaton parkolás
Kapcsolódó cikkek