Közélet

Ukrán frontról egyenesen a moszkvai Győzelem Múzeumába kerülnek a nyugati harci járművek

Igen komoly fricska ez az oroszoktól a nyugati hadi eszközöket Ukrajnába küldő országoknak. Az ukrán fronton összegyűjtött harci járműveket máris kiállítják a moszkvai Győzelem Múzeumban.

A közösségi oldalakon megjelent felvételek szerint már megérkeztek a moszkvai Győzelem Múzeum területére az ukrán fronton elkapott nyugati harci járművek. A frontról összeszedett több mint 30 nyugati harcjárműből az első öt példány már a moszkvai Poklonnaja-dombon lévő Győzelem Múzeumba került.

 

A hírek szerint tizenkét ország, köztük az USA, Nagy-Britannia, Németország, Franciaország és Finnország gépei lesznek láthatók. A kiállítás május 1-jétől 31-ig tekinthető meg.

A Honvédelmi Minisztérium megerősítette, hogy kiállítást rendeznek az ukrajnai különleges katonai művelet során elfogott nyugati gyártású páncélozott járművekből. A kiállítás egy hónapig tart. Mint írják, a főváros lakói és vendégei összesen több mint harminc ilyen kiállítási tárgyat láthatnak majd, ez tizenkét ország katonai felszerelését jelenti. A látogatók megtekinthetik a német Leopard harckocsit és a Marder gyalogsági harcjárművet, az amerikai Bradley gyalogsági harcjárművet, a svéd CV90-et és a francia kerekes AMX-10RC harckocsit, valamint számos más, az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Németországban, Franciaországban gyártott terméket, de láthatók még Törökország, Svédország, Csehszlovákia, Dél-Afrika, Finnország, Ausztrália, Ausztria és Ukrajna által gyártott fegyverek is.

A Military Review jelentése szerint az elfogott páncélozott járműveket ezen a héten kezdték elszállítani Poklonnaja Gorába, a múzeum területére.

Ukrajna az orosz letámadás után rengeteg segítséget kapott a legtöbb nyugati országtól, nemcsak pénzügyi formában hanem konkrét katonai harci eszközök szállításával is. Az amerikaiak az elmúlt pár hónapban késlekedtek egy jogszabály elfogadásával, ám végül a napokban ismét megnyílt a csap. Az amerikaiakkal együtt várhatóan az európaiak is újabb fegyverszállítmányokról és légvédelmi rendszerekről dönthetnek Ukrajnának. Az tagállamainak külügyminiszterei hétfőn gyűlnek össze, ahol többek közt ez is terítékre kerül.

 

Németország Britannia Győzelem Múzeum háború Franciaország
Kapcsolódó cikkek