Pár nappal a hét vége felé esedékes, a teljes kriptopiacot lázban tartó blokkjutalom-felezés előtt viszonylag váratlanul sor került egy másik, annál sokkal kellemetlenebb felezésre is: a Grayscale ETF-e 66 kereskedési nappal a szektor debütálása után kezelt vagyonának szinte pontosan felét elvesztette, újabb negatív rekordot állítva ezzel fel a egyébként gyakorlatilag minden szektorális csúcsot megdöntő bitcoin alapok körében – szúrta ki a Cointelegraph.

CRYPTOCURRENCY ILLUSTRATION - ILLUSTRATION CRYPTO-MONAIE - BITCOIN
Előre hozta a felezést a Grayscale – ennek viszont senki nem örült / Fotó: Hans Lucas via AFP

A Grayscale alapjából annak debütálása óta folyamatosan hatalmas lendülettel áramlik ki a tőke, elsősorban azért, mert a cég a versenytársaknál sokkal magasabb, 1,5 százalékos kezelési költséget számít fel ügyfelei számára a nála tárolt vagyonokra, ami annak fényében, hogy a BlackRock mindössze 0,25 százalékos díjjal végzi ugyanezt a tevékenységet, egyértelmű versenyhátrányt jelent számára.

Pedig a bitcoin ETF-ek január 11-i debütálásakor a Grayscale alapja indult a legjobb esélyekkel: a cégnek ugyanis egy ideje volt már egy saját bitcoin alapja, mely korábban zárt végűként működött, így a nyílt végűvé alakításkor már rendelkezett 619 220 darab tokennel – szemben például a BlackRockkal, mely az induláskor összesen 2621 bitcoint tudott a számláin. Azóta viszont nagyot fordult a helyzet: a Grayscale állománya 309 871 darabra zuhant, azaz gyakorlatilag lefeleződött, míg a világ legnagyobb alapkezelőjének IBIT (iShares Bitcoin Trust) alapja 

több mint 10 ezer százalékkal 272 548 tokenesre duzzadt.

A jelenlegi állapot szerint a BlackRocknak már alig 10 százalékkal kell tovább növelnie állományát, hogy utolérje a Grayscalet, erre pedig minden jel szerint hamarosan sor is kerül majd. 

A Bitcoin árfolyama 1 év
Megtorpant a bitcoin ralija a blokkjutalom-felezést megelőzően

A friss adatok szerint a 10 spot bitcoinba fektető ETF összesen 862 162 bitcoin felett rendelkezik, melynek jelenlegi piaci értéke 54,7 milliárd dollár – a tőzsdén kereskedett alapok jelenleg a bitcoin teljes állományának 4,3 százalékát birtokolják.

Vihar előtti csend uralkodik a bitcoin piacán, hatalmas rali van készülőben

A hét vége felé esedékes blokkjutalom-felezés előtt visszahúzódott a bitcoin árfolyama, de messze jár a pesszimizmustól a kriptopiac. Ha a múltbeli példákból lehet bármire is következtetni, hatalmas bitcoinrali közeleg.

A jelenlegi, 55 milliárd dollár körüli érték azonban jó eséllyel hamarosan nagyot emelkedik majd: a hét végén kerül majd sor ugyanis a négyévente esedékes bitcoin blokkjutalom-felezésre , amikor a megfelezi az egységnyi bitcoin bányászatáért járó jutalmak mennyiségét, visszafogva ezzel a kínálati oldalának bővülését, és a múltbéli tapasztalatok szerint rendre történelmi árfolyamcsúcsának megdöntéséig tolva ezzel a legnagyobb kriptodeviza árfolyamát.

Arról, hogy ez az esemény hogyan érinti a token bányászatában érdekelt cégeket és a tágabb piacot egyaránt, Jogg Dániel, a Greenhash üzletfejlesztési vezetője beszélt nemrég a VG Kriptofókusz című podcastjában.