BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újabb csúcson a svájci frank

A svájci frank történelmi csúcson járt a múlt héten a forinttal szemben, de ezt nem elsősorban a hazai fizetőeszköz rossz teljesítménye okozta.

A svájci frankot új történelmi csúcson, 236 forint felett is jegyezték pénteken, s ez egyre nagyobb terhet jelent a frankhiteleseknek. A megnövekedett hiteltörlesztési költségek a fogyasztásra is nyomást gyakorolhatnak, amely már veszélyezteti a gazdasági kilábalást is. Mivel a frank árfolyamát leginkább az európai adósságválság és a kockázatvállalási étvágy befolyásolja, a hazai valuta megítéléséről tisztább képet ad az euró/forint árfolyam alakulása. Úgy tűnhet, a forint elszakadt a régiós devizáktól, ha az előző év elejétől tekintjük a mozgást.

A hazai valuta az elmúlt évben az egyik legrosszabbul teljesítő fizetőeszköznek bizonyult, tavaly nyáron megfordult a 290-es szinten is, végül az euró ellenében 3 százalékot esett. A forint akkor leginkább azért gyengült, mert korántsem volt bizonyos, hogy a kormány elkötelezett a költségvetési hiány leszorítása iránt. Az idén a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram nyugtatta meg a piacokat, így a forint több mint 3 százalékot erősödött január eleje óta, vagyis visszatért a tavaly év eleji, 270-es szintre. A régiós fizetőeszközök közül főleg a lengyel zlotyval mozgott együtt a forint, a stabil cseh gazdaság a korona felértékelődését hozta 2010 eleje óta, míg a gyenge lábakon álló Románia fizetőeszköze gyengült. Az eurót a múlt héten 262 forinton is jegyezték, ez tizennégy havi forintcsúcs, pénteken, napközben azonban 271,5 forinton is járt, ami közel négyhavi mélypont. „Szinte kizárólag külső tényezők hatására gyengült 270-es árfolyam környékére a forint” – mondta a Világgazdaságnak Barta György, a CIB Bank vezető közgazdásza. „A jelenleginél még kedvezőtlenebb, radikálisabb nemzetközi események hatására 280 forintig is könnyen eljuthat az euró a volatilitásokat tekintve, de ha marad a jelenlegi, enyhén rossz hangulat, akkor is a 270–280-as sáv alsó felében horgonyozhat le az árfolyam” – emelte ki.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.