BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tíz éve először csökkenhetett az Apple nyeresége

Tíz éve először csökkenhetett 2012 utolsó negyedévében a tőzsdei érték alapján a világ legnagyobb vállalatának számító Apple nyeresége. A Bloomberg előrejelzése szerint a társaság adózott profitja 12,8 milliárd dollárra rúghatott a vizsgált időszakban, ami 2 százalékkal alacsonyabb az egy esztendővel korábbinál. A hanyatlás különösen annak fényében lehet fájó a társaság, illetve a befektetők számára, hogy 2003 óta egy kivétellel minden negyedévben két számjegyű növekedést mutatott fel a cég. Bár az Apple árbevétele a konszenzus alapján valószínűleg 55 milliárd dollár közelébe emelkedett, a szűk 19 százalékos növekedési ütem is a legalacsonyabb 2009 óta.

A várakozások fényében nem meglepő, hogy a cég részvényeinek árfolyama tegnap ismét 500 dollár alá, éves mélypont közelébe bukott. Az Apple papírok jegyzése a tavaly szeptemberi történelmi csúcs elérése óta már közel 30 százalékot zuhant, ami egyben azt is jelenti, hogy a vállalat tőzsdei kapitalizációja négy hónap alatt majd 200 milliárd dollárral csökkent.

Szakértők szerint az Apple mostani hullámzó teljesítményének, illetve általában romló megítélésének magyarázata, hogy a befektetők a cég termékei, s különösen a társaság zászlóshajójának számító iPhone iránti kereslet megcsappanásától tartanak. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az utolsó negyedévben a társaság 48 millió iPhone-t és 22,4 millió iPadet, adott el, s bár ez még nem ad okot aggodalomra, az már igencsak riasztó, hogy a társaság lapértesülések szerint a közelmúltban jelentősen csökkentette kijelző és egyéb alkatrész-megrendeléseit. A japán Nikkei News múlt héten számolt be arról, hogy az almás cég eredetileg 65 millió kijelzőt vett volna 2013 első negyedévében ázsiai partnereitől, ezt azonban az év elején megfelezték.

A kedvezőtlen hírek miatt látszólag a szakemberek bizalma is megingott a cégben: a napokban újabb elemzők rontottak a társaságra vonatkozó várakozásaikon: az UBS szakértői például a korábbi 700 helyett már csak 650 dolláros részvényárat jósolnak egy éves távlatban. A vállalat kilátásinak romlását jól jelzi, hogy a Yahoo Finance célár-konszenzusa az elmúlt egy hétben 745-ről 717 dollárra ereszkedett. Más kérdés, hogy továbbra is akad, aki optimista: a legmagasabb várakozás még mindig 1111 dollár.

A viharfelhők gyülekezését látva ugyanakkor kedden több amerikai szaklap is megszellőztette Tim Cook távozását. A vezérigazgató utódja Jony Ive a társaság dizájnere lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.