Már a héten meghaladhatja az egymillió dollárt Marozsán Fábián eddig elnyert pénzdíjainak összege. Az  első számú magyar teniszező ugyanis a keddi amerikai győzelmével már 989 789 dollár pénzdíjnál jár. A csütörtöki negyeddöntőbe jutása 185 ezer dollárt hozott. 

POPYRIN, Alexei; MAROZSÁN FábiánMiami, 2024. március 26.
Marozsán Fábián az ausztrál Alexei Popyrin ellen játszik a Miamiban zajló keménypályás tenisztorna férfi versenyének harmadik fordulójában 2024. március 25-én. Marozsán 7:5, 6:3 arányban győzött és ezzel bejutott a legjobb 16 közé.
MTI/AP/Rebecca BlackwellMiami, 2024. március 26.Marozsán Fábián az ausztrál Alexei Popyrin ellen játszik a Miamiban zajló keménypályás tenisztorna férfi versenyének harmadik fordulójában 2024. március 25-én. Marozsán 7:5, 6:3 arányban győzött és ezzel bejutott a legjobb 16 közé.MTI/AP/Rebecca Blackwell
Fotó: Rebecca Blackwell

Marozsán Fábián három győzelemmel, az ATP ranglista hetedik helyén álló Holger Runét is legyőzve jutott a legjobb 16 közé a Miami mesterversenyen, ahol kedden éjszaka a 10. helyezett ausztrál Alex De Minaurt is legyőzve jutott a csütörtöki negyeddöntőbe. Itt az ötödik kiemelt német Alexander Zverev vár rá. 

Győzelmeivel a nem hivatalos élő ATP-rangsorban Marozsán immár az előkelő 38. helyen áll. Pályafutása során először verekedte be magát a Top 50-be. Így szinte már karnyújtásnyira került idei céljától, hogy a világ teniszezőinek Top 30 klubjába váltson belépőt.

A Hajdúszoboszló SE sportolója tavaly még szerényen csak azt célozta, hogy megvesse lábát az élmezőnyben. Már akkor is feltűnő volt, hogy milyenhidegvérrel kezeli a pályán az éles helyzeteket. Ennek kapcsán úgy nyilatkozott: 

talán nem látszik rajtam, mert én egy ilyen típus vagyok, aki nemigen mutatja ki az érzéseit, de közben belül nagyon izgulok, de én így érzem jól magam a pályán.  

A magyar topjátékos a karrierje során eddig bő 989 ezer dollárt (nagyjából 360 millió forintot) teniszezett össze. Míg az idei pénzdíja 274 ezer dollár, vagyis körülbelül 100 millió forint volt. Ebből 185 ezer dollárt (67,6 millió forintot) Miamiban hozott össze ezen a héten. És a versenynek még korántsincs vége. A torna összdíjazása 8,8 millió dollár. 

Remek szereplésével 

Marozsán lényegében kijutott a párizsi olimpiára. 

Ahol a világranglista első 56 helyezettje indul, azzal a megszorítással, hogy egy nemzetből legfeljebb négy teniszező nevezhet. A másik magyar éljátékos az ATP ranglistán 86. Fucsovics Márton, aki már kiesett Miaimiban, még szintén esélyes a párizsi kvótára. Sportkarrierje csúcspontján, 2019-ben 31. volt a világranglistán. Eddigi pályafutása során 6,6 millió dollár pénzdíjat gyűjtött. Az idei teljesítménye eddig 167 ezer dollár.    

Egy másik korszakban, a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveinek fordulóján Taróczy Balázs 10 évig őrizte helyét a Top 50-ben, 13 ATP tornát nyert, s a pénzdíjainak összege közel másfél millió dollár volt. Az előbb jugoszláv, majd amerikai, végül magyar állampolgár Szeles Mónika a kilencvenes években 53 tornagyőzelmet jegyzett, évekig vezette a női világranglistát, s a pénzdíjainak összege megközelítette a 15 millió dollárt. A Taróczy után elsőként Top 100-ba került Noszály Sándor, aki sportpályafutása után celebszerepben is bemutatkozott, a nemzetközi versenyeken közel 400 ezer dollár teniszezett össze.