Húsvétvasárnap elkezdődik az idei galoppszezon a Kincsem Parkban a hagyományos kapunyitó versenynappal. A világ leggyorsabb lovai, az angol telivérek négy hónapos téli szünetet követően állnak ismét starthoz hazánk egyetlen lóversenypályáján. Szotyori Nagy Ádám, a létesítmény ügyvezető igazgatója az M1-nek elmondta, hogy galopp-, agár- és ügetőszakágban állnak rajthoz a versenyzők a Kincsem Parkban. A szezon első napján nyolc futam indul, és a galoppal kezdenek.

Húsvétkor indul a lóversenyszezon a Kincsem Parkban / Fotó: Koncz György / Nemzeti Sport

Kiemelte, hogy 

a hároméves lovak legnagyobb eseménye a derby.

Mint mondta, két nemzetközi versenynap is lesz a szezonban: az egyik a Donau Derby augusztus 4-én, a másik pedig a fő verseny, a Kincsem Díj szeptember 8-án. Tavaly Angliából is érkezett versenyző, ez is mutatja, hogy emelkedik a verseny színvonala – tette hozzá.

Idén is várnak nemzetközi résztvevőket a szomszédos országokból: Szlovákiából, Csehországból, Németországból és Angliából – mondta.

Szotyori Nagy Ádám az idei szezonban az augusztus 4-re tervezett osztrák Donau Derby versenyről beszélt, amelyet hatalmas sportdiplomáciai sikernek nevezett. Mint mondta, Kelet-Közép-Európában az elmúlt 150 évben ez a verseny volt a teniszben a Wimbledon.

Az ügyvezető igazgató felidézte, hogy 

a napokban volt a Kincsem nevű magyar versenyló születésének 150. évfordulója, megünneplése végigkíséri az egész évet.

Kiemelte: hatalmas öröm és megtiszteltetés, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) emlékérmét bocsátott ki Kincsem születésének 150. évfordulójára, 3 ezer, illetve 15 ezer forintos értékben. Mint mondta, a csodakanca 54 versenyen indult és ugyanennyi futamot nyert, ami utánozhatatlan, ezért a Kincsem Park is a ló nevét viseli.

Hangsúlyozta, hogy idén vannak fejlesztések és újdonságok: 

ilyenek a gyeppályás versenyek, amelyek a szezon első napjától indulnak. Ez lehetőséget ad a versenyzőknek és a lovaknak, hogy ne csak szintetikus, homokos pályán, hanem gyepen is kipróbálhassák magukat, és hozzászokjanak a talajhoz.

Kiemelte, hogy az infrastruktúrának és a kiváló talajnak köszönhetően Kelet-Közép-Európában a legjobb pálya a Kincsem Parkban található.

Arról is beszélt, hogy a futtatási kedv növelése érdekében folyamatos akciókkal próbálják a futtatókat, tulajdonosokat segíteni, a költségeket csökkenteni, abban reménykedve, hogy ezáltal a lólétszám és ezzel egyidejűleg a színvonal is növekedni fog, valamint a fogadási kedv is javul.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában Szotyori Nagy Ádám kiemelte, hogy a lóversenyek mellett egész tavasszal és nyáron különböző tematikájú rendezvényekkel is várják a látogatókat, figyelembe véve a szórakoztatást és a sportszakmai szempontokat egyaránt.

Elmondta, hogy a koronavírus-járvány óta folyamatosan emelkedik a nézőszám, ami annak köszönhető, hogy egyre népszerűbbek a lóversenyek: 

többek között a fogadások, valamint az egyéb programok, fesztiválok és gyerekprogramok is vonzzák a közönséget.

Mint mondta, most vasárnap és a kiemelt eseményeken is ingyenes lesz a belépő a Kincsem Parkba.