BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Világszerte már 100 ezer embert küldtek el idén a tech-cégek

Komoly költségcsökkentésbe kezdtek az idén a technológiai cégek. Az év első nyolc hónapjában csak az Egyesült Államokban 63 ezer állás szűnt meg az ágazatban, míg globálisan az év eleje óta jóval több, mint 100 ezer munkahely felszámolását jelentették be a szektor vállalatai. Úgy ugrott meg a szektorban az elbocsátások száma, hogy a teljes gazdaságban 3 százalékkal kevesebb munkahely szűnt meg az USA-ban, mint tavaly.

Két meghatározó technológiai társaság is tömeges leépítést jelentett be a héten, míg egy harmadik vállalat a már korábban meghirdetett elbocsátásokat kezdte meg. A Hewlett-Packard (HP) vezetése még hétfőn közölte a befektetőkkel, hogy újabb kétezer munkatársától válik meg a közeljövőben, ami azt jelenti, hogy a cégtől összesen 29 ezer alkalmazott (a teljes munkaerő-állomány 9,5 százaléka) távozhat, hiszen a társaság májusban már bejelentett egy 27 ezer fős leépítést (ami nem mellesleg a példátlan a HP történetében).

Az amerikai számítógépgyártót egy nappal később a Philips követte: a holland elektronikai cég szintén korábbi költségcsökkentő programját bővítette ki ezúttal egy 2200 főt érintő leépítéssel, amitől éves szinten 300 millió eurós megtakarítást várnak. A vállalat tavaly 4500 munkatárs elküldéséről döntött, az kalkulációik szerint 800 millióval csökkentette a kiadásokat, így a teljes átszervezéssel évente 1,1 milliárdot spórolhat a társaság. A sort végül a Nokia-Siemens zárta, amely februárban bejelentett hétezer fős elépítését kezdte meg 400 finn munkatárs elküldésével.
Bár három nap alatt bő 4000 munkahely megszűnése soknak tűnhet, 2012 első nyolc hónapjában azonban korántsem példátlan esemény, az idén ugyanis igencsak felerősödtek a technológiai cégek költségcsökkentő törekvései, s ennek világszerte több tízezer munkahely esett áldozatul. Sokat mondó adat, hogy az amerikai Challenger, Gray and Christmas munkaközvetítő iroda adatai szerint az Egyesült Államokban 2012 első fél évében bő 51 ezer alkalmazottól váltak meg a technológiai cégek, ami több mint két és félszerese az előző esztendő hasonló időszakában mértnek, sőt meghaladja a 2010-es és 2011-es egész éves adatot is.
Ráadásul a bejelentések az elmúlt két és fél hónapban még inkább megszaporodtak: július-augusztusban újabb 12 ezer fő leépítéséről döntöttek a szektor cégei, ami azt is jelenti, hogy a válsággal sújtott 2008-at és 2009-et követően a foglalkoztatottsági adatok szempontjából ez lehet a legsiralmasabb év a technológiai ágazatban. A helyzetet tovább árnyalja, hogy a krízis kirobbanását követő időszakkal ellentétben ezúttal úgy ugrott meg a szektorban az elbocsátások száma, hogy a teljes gazdaságban 3 százalékkal kevesebb munkahely szűnt meg az USA-ban, mint tavaly.

A kedvezőnek éppen nem nevezhető tendencia pedig korántsem korlátozódik a tengerentúli vállalatokra. Sőt, bár az iparág legnagyobb elbocsátója az eheti bejelentéssel immár 29 ezerre hízó leépítésével a HP, a Top10-ben a PC-gyártón kívül mindössze két amerikai cég került be, miközben szép számmal akadnak a listán japán és európai vállalatok. A rangsor második helyén például a finn Nokia áll, amely két részletben összesen 14 ezer alkalmazottja elbocsátásáról határozott eddig az idén, (s ezt ráadásul a Siemensszel közös vállalata még hétezerrel megfejelte) de több mint tízezer munkatárstól válik meg egy áprilisi döntés alapján a Sony is.

Nem meglepő módon a költségcsökkentési törekvések elsősorban azoknál a cégeknél erősödtek fel, amelyek piaci pozíciója a szektor gyors átalakulása miatt a leginkább meggyengült. A legfontosabb hatása ebből a szempontból is az okostelefonok és táblagépek elterjedésének volt. A HP gigaleépítését például a cég részben a PC-piac gyengélkedésével magyarázta, aminek egyik oka azonban szakértők szerint egyértelműen a személyi számítógépek helyettesítőjeként megjelenő tabletek gyors térnyerése. A technológiaváltás persze nem csak a HP-t érinti érzékenyen: a Dell alig egy hete jelezte, hogy nagy konkurenséhez hasonlóan elbocsátásokat tervez, igaz a társaság arról egyelőre nem közölt részleteket, hogy a leépítés hány embert érinthet.

Igen hasonló a helyzet a mobilgyártók esetében is, ahol azok a cégek kényszerültek komoly költségcsökkentésre, amelyek piaci részesedése az okostelefonok térnyerésével, illetve az Apple és a Samsung előretörésével érezhetően csökkent. A legnagyobb vesztes egyértelműen a finn Nokia, de több ezer munkatársától volt kénytelen megválni a Blackberryt jegyző kanadai Research In Motion (RIM), s 1000 főt küldene el egy három héttel ezelőtti döntés értelmében a Sony mobil részlege is. A konkurensek erősödése minden bizonnyal a Motorola augusztusban bejelentett leépítésében is szerepet játszott, itt azonban az átszervezés nagyobb részt ahhoz köthető, hogy a társaságot tavaly megvásárolta a Google.

Jandó Zoltán-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.