A nemzetközi pénzügyi intézmények előrejelzése szerint a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, ami 2 százalék felett alakulhat – nyilatkozta Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára Washingtonban szerdán a Világbank és Nemzetközi Valutaalap tavaszi közgyűlésén.

Stack of Hungarian money (forints) 20000 forint banknotes Forint Coins Hungarian currency, in the background banknotes of different denominations. Európe Hungary
A Világbank és a Valutaalap is pozitívan látja a magyar gazdaság jövőjét / Fotó: Getty Images

 A magyar delegáció vezetője elmondta, hogy 

2025-re a Világbank és a Valutaalap szakértői 3-4 százalékos növekedést várnak, ami kiemelkedő abban az európai gazdasági környezetben, ahol összességében erre az évre csupán 1 százalékos növekedésre számítanak. 

A nemzetközi pénzügyi szervezet tavaszi tanácskozásának fő témáját összefoglalva Tóth Tibor elmondta, hogy a válságokról és arra adott válaszokról szól az idei tavaszi közgyűlés. Rámutatott, hogy már az elmúlt években is a válságkezelés volt a fő téma, és hangsúlyozta, hogy változatlanul a világban általánosan érvényes kihívások közé tartoznak a háborúk okozta gazdasági sokkok, az a fiskális nehézségek, az egyes országok adósságállományai, valamint a klímaváltozásból fakadó gazdasági feladatok. 

Az államtitkár elmondta azt is, hogy 

az összes probléma közül az egyik legnagyobb kihívást az infláció jelenti, és ebből a szempontból az elmúlt egy év magyar teljesítményét pozitívan értékelték a közgyűlés résztvevői. 

Kifejtette: amikor a magyar küldöttség egy évvel ezelőtt előterjesztette azt a magyar kormányzati szándékot, hogy az év végére egy számjegyűvé lassuljon az infláció, azt szkeptikusan fogadták a befektetők. Azt a tényt, hogy már tavaly októberre egy számjegyű lett az ütem, az idei év elejére pedig 3,7 és 3,8 százalékra mérséklődött, a jelenlegi közgyűlésen elismerés fogadta – mondta. Ez a mérték szinte megegyezik az Egyesült Államokban márciusra közölt inflációs adatával – jegyezte meg. 

Tóth Tibor rámutatott arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank tavaszi közgyűlésén nemcsak a két szervezet illetékesei, de a tagországok kormányainak, nemzeti jegybankjainak képviselői, valamint piaci szereplők is részt vesznek, ezért az esemény – a tapasztalatok megosztásán túl – esélyt ad szélesebb témájú megbeszélésekre, akár üzleti tárgyalásokra is.